U trendu

Deseti protest „1 od 5 miliona“ u Beogradu (video)

U 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu počeo je deseti protest „1 od 5 miliona“

Kako su najavili organizatori, na skupu će govoriti pisac Marko Vidojković, nakon čega će kolona krenuti u šetnju od Platoa, Makedonskom, do Radio-televizije Srbije i na kraju do zgrade Vlade Srbije.

Organizatori su apelovali na građane da na protest ne donose makete vešala, jer „takvi simboli nisu poruka protesta protiv nasilja“.

Lider Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Sergej Trifunović ocenio je da su protesti širom Srbije „nezaustavljiva reka“ i dokaz da su se gradjani oslobodili straha.

Studenti Fakulteta političkih nauka, Fakulteta organizacionih nauka, Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta, Elektrotehničkog fakulteta, kao i Visoke škole elektrotehnike i računarstva su takođe organizovali šetnju pod nazivom „Budite(se) studenti #Jedan od pet miliona“.

Određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika i advokata takođe je uputilo podršku građanima koji protestuju.

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Simo Spasić, poručio je danas, pred početak protesta „1 od 5 miliona“, studentima da treba da ih „vodi“ pravda, a ne politika.

Spasić se obratio studentima, koji su se organizovano priključili protestu, na platou ispred Filozofskog fakulteta, pred početak protesta.

„Dragi studenti, i vas mora da vodi pravda, a ne politika. Morate da podržite i solidarišete se sa žrtvama“, rekao je Spasić.

Spasić je podsetio da je prethodna vlast, „dosovska“, oslobodila 2.108 albanskih zločinaca.

„Srpske porodice su ostale bez pravde. Tražimo pravdu. I vi što šetate, svi morate da nas podržite, jer tražimo pravdu“, rekao je Spasić.

Iza Spasića su bile postavljenje fotografije 15 članova porodice Kostić, kao i masakriranih Srba iz Lipljana, šest dečaka ubijenih u kafiću „Panda“u Peći i 10 otetih kosmetskih rudara iz kopa Belaćevac.

Na jednom transparentu nalazi se slika Milene ivanoviće, udovice Olivera Ivanovića, na kojoj piše: „Ne koristite našu tragediju u političke svrhe. Gde ste bili kada je moj Oliver bio u zatvoru?“.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. gdoine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan građanima šta će učiniti da promene sistem u Srbiji i u kojoj će građani birati servis građana a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu

Gepostet von Sputnik Srbija am Samstag, 9. Februar 2019

(Beta, Tanjug, B92)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.