U trendu

Devenport čeka poziv da ponovo ode u Skupštinu Srbije

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izrazio je spremnost da predstavi izveštaj Evropske komisije članovima Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, ali je rekao da još nije dobio poziv tog skupštinskog tela.

Devenport je subotnje izdanje „Kurira“ kazao da se u izveštaju Evropske komisije navodi napredak Srbije u reformi pravosudja, dok je izostao napredak u osiguravanju uslova za slobodu izražavanja.

„Izveštaj je veoma jasan i daje precizne smernice šta da bude uradjeno. Trebalo bi da se usvoji zakon o besplatnoj pravnoj pomoći što bi osiguralo normalan pristup pravdi, zatim izbor sudija i tužilaca što je važno za nezavisnost sudstva, rešavanje oko 1,7 miliona starih slučajeva u srpskim sudovima“, kazao je Devenport.

On je naveo i da bi Srbija trebala da usvoji i primeni novi zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije kao i novi zakon o ekonomskim prestupima.

Govoreći o stanju u medijima i slobodi izražavanja u Srbiji, šef Delegacije EU je kazao da se ključne primedbe u izveštaju odnose na obezbedjivanje stabilnog finansiranja za javne servise kako bi bili uredjivački nezavisni i u službi javnog interesa, kao i na probleme u funkcionisanju projektnog finansiranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.