U trendu

Devenport: EU ne vrši pritisak na Srbiju

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da EU ne vrši pritiske na Srbiju i da kada je reč o otvaranju poglavlja u procesu pristupanja Srbije insistira na sprovođenju svih obaveza iz Briselskog sporazuma i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Reč je u okviru dijaloga o sprovođenju svih obaveza koje proističu iz sporazuma od 19. aprila 2013. godine i drugih sporazuma u okviru dijaloga sa ciljem sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine. O tome je uvek bilo reči. Još uvek je jedinstven stav svih 28 zemalja članica EU da mora da dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa“, rekao je Devenport novinarima u Upravi kriminalističke policije u Beogradu.

Na pitanje da li je reč o dijalogu Beograda i Prištine ili Srbije i Kosova, Devenport je rekao da nije suština u priznanju, već o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Devenport je rekao da sada postoji ozbiljna mogućnost da dođe do otvaranja poglavlja 35 koje se tiče implementacije tih obaveza u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da se iskreno nada da će doći do otvaranja poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU i da će nastavak dijaloga biti baziran na punoj implementaciji svih tih obaveza u okviru postojećih sporazuma.

Devenport je rekao da je visoka predstavnica Federika Mogerini pozvala premijere Aleksandar Vučića i Isu Mustafu da dođu u Brisel i nastave dijalog.

On je ocenio da je dijalog do sada imao veliki uspeh.

Devenport je istakao da je reč o preporukama Evroske komisije zemljama članica EU da dođe do otvaranja prvog poglavlja u procesu pristupanja EU i dodao da ne očekuje da stane dijalog Beograda i Prištine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.