U trendu

Devenport i Moro: Pariski samit predstavlja trenutak optimizma

Ambasadorka Francuske Kristin Moro i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ocenili su u ponedeljak uveče da je Pariski samit „EU i Zapadni Balkan“ doneo nekoliko konkretnih pomaka vezanih za saradnju u regionu u raznim oblastima, a posebno u izgradnji infrastrukture.

Moro i Devenport su naveli da je osim političkih poruka vezanih za proširenje EU na tom samitu istaknuta značajna uloga mladih u regionu na promovisanju politika saradnje i razumevanja.

Oni su na debati „Posle Pariskog samita EU i Zapadni Balkan“ u EU info centru izrazili zadovoljstvo što je na tom samitu došlo do većeg učešće predstavnika civilnog društva.

„Došlo je do nekoliko konkretnih pomaka na samitu, a pre svega do odluke o otvaranje dva poglavlja 23 i 24 u odnosu Srbije sa EU što je veliki pomak“, rekao je Devenport.
 
On je rekao novinarima da je sam samit predstavlja „još jedan korak u vezi s poboljšanjem i intenziviranjem saradnje šest zemalja Zapadnog balkana s državama članicama EU“.
 
„Došlo je do konkretnih rezultata koji su posledice sjajne saradnje tokom prethodnih nekoliko godina… Na primer, što se tiče investicija u infrastrukturu, a što se tiče konkretno Srbije u transportnu infrastrkturu došlo je do nekoliko konkretnih projekata koji su sada na ivici realizacije“, rekao je on.

Devenport je rekao da se se može govoriti o implementaciji prvih projekata „do kraja ove godine“, dodajući da mnogo zavisi od Srbije „jer je srpska administracija dgovorna za implementaciju IPA projekata u ovoj fazi“.

Moro je izrazila očekivanje da će u budućem periodu biti napravljen programa pomoći mladima u regionu kako bi oni u svojim zemljama doprineli sveukupnom razvoju.

Ambsadorka Francuske i Devenport su naveli i da je Pariski samit predstavlja i „trenutak optimizma“ u vezi proširenja za zemlje Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.