najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Devenport: Nadam se da Rusija neće podrivati EU put Srbije

Šef  Delegacije EU u Beogradu Majkl Devenport rekao je da Srbija kao i druge države Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom i izrazio uverenje će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU.

Devenport je u intervjuu za “Danas”, na pitanje kako ocenjuje spoljnu politiku Srbije, uključujući njene odnose sa Rusijom, rekao da EU, budući da je Srbija kandidat za članstvo, koja je otvorila i prva poglavlja, na nju gleda kao na nekog ko će podržati i vođenje zajedničke spoljne politike.

” Očekuje se da Srbija progresivno usklađuje svoju spoljnu politiku sa EU. Srbija, kao i druge države Evrope, uključujući članice EU, razvija odnose sa Rusijom. Srbija ima tradicionalne, snažne i trgovinske veze sa Rusijom. Uveren sam da će to biti moguće sprovoditi, ali na način da se ne podriva evropski put Srbije i njeno pristupanje EU”, rekao je on.

Kada je rec o putu ka EU, ključno je za Srbiju da 2016. održi i osnaži zamajac reformi, rekao je Devenport.

On je dodao da je Vlada Srbije visoko na listu prioriteta stavila ekonomske reforme i borbu protiv korupcije i naglasio da EU snažno podržava ekonomske reforme Srbije.

“Srbija je trenutno u završnoj fazi osmišljavanja programa ekonomskih reformi za ovu godinu, što čini u bliskoj konsultaciji sa Evropskom komisijom. Ocekujemo finalizaciju toga. Takođe, podržaćemo program ekonomskih reformi koji za ciljeve treba da ima modernizaciju ekonomije, povećanje konkurentnosti i da vodi ka otvaranju novih radnih mesta”, rekao je Devenport.

“Od krucijalne važnosti za sve nabrojano biće privlačenje novih investicija, i domaćih i stranih, kao i poboljšanje opšte poslovne klime u Srbiji, za šta je veoma važno da tokom ove godine uočimo značajan napredak u vezi sa konsolidacijom reformi u domenu pravosuđa, uključujući tužilaštvo, delotvornu borbu protiv korupcije, snažno poštovanje vladavine prava”, naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija je zasluženo dobila pohvale za ulogu koju je odigrala prilikom hvatanja u koštac sa migrantskom krizom tokom proteklih nekoliko meseci.

“Srbija je uspela da obezbedi prolaz nezapamćeno velikog broja izbeglica preko svoje teritorije, bez većih problema i incidenata, dakle, veoma uspešno”, rekao je Devenport.

“Veoma nam je drago što mogu da kažem da smo u cilju pružanja pomoći Srbiji obezbedili oko 30 miliona evra, naročito u humanitarnoj pomoći – hrani, odeći, kao i pomaganjem u opremanju smeštaja za prijem izbeglica tokom zime”, kazao je on.

Prema njegovim recima, Srbija je prošle godine uspešno odgovorila na izazov predsedavanja Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju, uključujuci organizovanje završnog Ministarskog sastanka OEBS u decembru u Beogradu.

On je ocenio da je nedavni sastanak premijera Srbije i Kosova i Metohije u Briselu bio dobar i sa konkretnim rezultatima.

“Postignut je, povrh svega, dogovor o nastavku primene dosadašnjih sporazuma, ali je odlučeno i da se ide napred i razgovora o temama koje su važne za obe strane, uključujući transport”, zaključio je Devenport.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike