U trendu

Devenport: Rano da se govori o uticaju stava Srbije na referendum u RS

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je danas da se Evropska unija zalaže za unapredjenje regionalne saradnje na čemu moraju da rade svi u regionu i ocenio da je još rano da se kaže kako će stav Srbije o referendumu u Republici Srpskoj (RS) uticati na prilike u BiH.

„Suviše je rano da kažemo kakvi će biti rezultati tog sastanka (srpskog državnog vrha i zvaničnika RS). Mislim da je stav Srbije dosta jasan. Poznat je i stav RS“, rekao je Devenport novinarima upitan o tome kakave rezultate očekuje od odluke Srbije u vezi sa referendumom u RS.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić saopštili su juče nakon sastanka sa liderima RS da nisu podržali najavljeni referendum o Danu RS, ali da „ni na koji način nisu želeli da utiču na promenu političkih stavova“ povodom njegovog održavanja.

Upitan da li je odgovor Srbije bio očekivan u Briselu, Devenport je rekao da je Delegacija stalno na vezi sa Ministarstvom spoljnih poslova i kabinetom premijera.

„Mislim da imamo zajednički cilj da se izbegne krizna situacija u Bosni“, rekao je on.

On je povodom odgovora predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera na pismo premijera Srbije Aleskandra Vučića u kome su iznete primedbe na postupke Hrvatske, rekao da se EU zalaže za bolju regionalnu saradnju.

„Što se tiče pisma, mislim da je jasno da se Evropska komisija, da se EU zalaže za bolju regionalnu saradnju“, rekao je Devenport i ocenio da je došlo do poboljšanja te saradnje što se, kako je rekao, videlo na samitu u Parizu održanom u julu okviru berlinskog procesa infrastrukturnog povezivanja regiona.

On je dodao da sve zemlje u regionu, i članice i kandidati za članstvo, moraju da rade na pobojšanju bilateralnih odnosa jer će se na taj način rešiti problemi.

„Smatramo takodje da su bilaterlani odnosi Srbije i svih susednih zemalja, kada je reč o članicama EU ili kandidatima za članstvo, uveliko značajni i da svi moraju da rade na poboljšanu tih bilateralnih odnosa jer neće doći do rešenja postojećih bilateralnih problema bez poboljšanja tih odnosa“, rekao je on.

Upitan da li su odnosi Srbije i EU uzdrmani posle razmene pisama Junkera i Vučića on je ocenio da je da je partnerstvo izmedju EU i Srbije vrlo solidno.

Podsetio je da Srbija uživa, kada je reč o modernizaciji društva i privrede u okviru priprema za članstvo podršku svih članica EU i jaku podršku evropskih institucija.

Upitan kako doživljava ocene pojedinih srpskih zvaničnika da EU drži glavu u pesku, on je rekao da se treba usredsediti na činjenice, partnerstvo i realizaciju zajedničkih ciljeva.

On je dodao da Delegacija EU u Srbiji tesno saradjuje sa Vladom Srbije i da se sastao sa većinom novih ministara.

„Mislim da će nova vlada biti posvećena i vrlo energična što se tiče vrlo bitnih zadataka u oblasti evropskih integracija“, rekao je Devenport.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar