U trendu

Devenport: Vlada Srbije i EU moraju zajedno identifikovati potrebe migranata

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport ocenio je danas da je potrebno da vlada Srbije i Delegacija EU zajednički identifikuju potrebe na polju rešavanja migrantske krize.

„Potrebno je da identifikujemo potrebe, to je naš zajednički posao i zbog toga pozdravljam razgovore sa ministrom Aleksandrom Vulinom o detaljima potreba u okviru opšteg plana na rešavanju migrantske krize“, rekao je Devenport novinarima u pauzi Pete nacionalne konferencije o prekograničnoj saradnji.

Devenport je rekao da je Delegacija EU kao najznačajniji partner Srbije u rešavanju migrantske krize spremna da nastavi da joj pomaže i dodao da je EU Srbiji obećala dodatnu pomoć.

EU je za Srbiju, kako je podsetio, izdvojila više od 40 miliona evra, kako za humanitarnu pomoć, tako i za rekonstrukciju prihvatilišta za izbeglice i zaštitu granice sa Bugarskom.

Devenport je ponovio da je Srbija pronašla veoma dobar i human način da se suoči sa migrantskom krizom

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da vlada ima plan za brzo reagovanje i da je lično ona u cilju rešavanja migrantske krize uputila dva pisma nadležnima za dodatnu finansijsku pomoć EU.

Na pitanje da li je na sednici vlade bilo reči o novim merama za migrante, ona je dodala da postoji radna grupa koja prati sve promene u migrantskoj krizi.

Prema njenim rečima Srbija ne diže žice i zidove i tako pokazuje da se drži vrednosti za koje veruje da su evropske.

Ona je ocenila da Sporazum EU i Turske funkcioniše i da je smanjen broj migranata na balkanskoj ruti.

Ministarka je ponovila da Srbija ne menja politiku prema migrantima, da zadržava humanitarni pristup, ali i dalje čeka sveobuhvatno rešenje EU.

Srbija ne može biti parking za sve koji dolaze EU, ali i dalje može biti krajnje konstruktivan partner, dodala je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.