U trendu

Dijalog težak, Srbija mora odlučiti kako dalje

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras u Briselu da je runda dijaloga Beograd-Priština bila krajnje teška i dodao da su otvorena pitanja ulaska Kosova u međunarodne organizacije i poglavlja 35 za pregovore Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Nakon sastanka u Briselu premijera Srbije Aleksandra Vučića sa predsednikom kosovske vlade i visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini, Dačić je izjavio da Srbija u potpunosti insistira na dijalogu koji je neutralan u odnosu na status Kosova.

On je kazao da je u razgovorima sa Mogerini i Mustafom, kojima je prisustvovao,  jedino pozitivno to što je potvrđeno s obe strane da će se sve dogovoreno sprovesti. 

Dačić je, međutim, stavio do znanja da novonastala situacija „pred Srbiju postavlja pitanja kako i šta dalje, na koji način dalje učestvovati i da li postoji međusobno poverenje“.

On je rekao „da je otvoreno pitanje da li Srbija smatra da postoji poverenje da sve ono što je do sada urađeno nailazi na adekvatnu ocenu EU“.

Dačić je precizirao i da je premijer Vučić imao veoma teške razgovore o temama o kojima je bilo reči i uoči večerašnjeg sastanka, kao što je poglavlje 35 pregovora o članstvu u okviru koga će se razmatrati pitanje Kosova.

„Premijer je tu imao veoma teške razgovore. On će se naknadno obratiti javnosti i saopštiti naše stavove i procene i kako ćemo se ponašati u narednim nedeljama i mesecima“, kazao je ministar spoljnih poslova Srbije.

Ranije danas, uoči sastanka, direkor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Đurić je rekao da vesti iz Brisela nisu povoljne i da se na Srbiju vrši dodatni pritisak da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.

„Uz sve loše vesti koje smo mogli da čujemo vezano za platformu i poglavlje 35, danas smo informisani da postoji i dodatni amandman, da nama dodatno oteža nastavak evrointegracija kroz platformu za poglavlje 35, čiji je predlagač Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i, pogodićete, Hrvatska“, rekao je Đurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.