U trendu

Direkcija pozvala gradjane Srbije da podnose elektronske zahteve za zamenu vozačkih dozvola

Direkcija za elektronsku upravu Srbije je danas podsetila da 10. juna ističe rok za zamenu vozačkih dozvola i pozvala gradjane da zahteve za nove podnose preko portala „eUprava“, da bi izbegli čekanje pred šalterima.

Po podacima Direkcije, od početka maja je više od 3.000 gradjana podnelo elektronski zahtev za zamenu stare, papirne, za novu vozačku dozvolu u obliku plastične kartice.

Usluga „eVozačka“ je, kako je saopšteno, jedna od kompleksnijih na portalu „eUprava“ i ima „izvesna ograničenja u upotrebi“.

Za korišćenje te usluge neophodni su čipovana lična karta i čitač kartica.

Elektronski zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole ne mogu da podnose gradjani stariji od 65 godina, zatim vozači kojima je ograničeno pravo upravljanja motornim vozilima ili im je dozvola izdata na kraći rok zbog zdravstvene nesposobnosti, kao ni oni koji pored stare, domaće, imaju i vozačku dozvolu izdatu u drugoj državi.

Procene Direkcije su da će u naredne dve sedmice više od 180.000 vozača koji još nisu započeli proceduru, podneti zahtev za izdavanje nove vozačke dozvole.

Usluga „eVozačka“ postoji o aprila 2014. godine i do sada ju je koristilo više od 8.000 gradjana.

Državi portal „eUprava“ radi od juna 2010. godine (www.euprava.gov.rs) i ima više od 800.000 korisnika.

Podnošenje zahteva za izdavanje nove kartice zdravstvenog osiguranja, upis dece u vrtiće, zakazivanje termina za ličnu kartu i vozačku dozvolu, poručivanje izvoda iz matične knjige rodjenih i uverenja o državljanstvu, registracija vozila i zamena vozačke dozvole, najčešće su korišćene medju ukupno 600 elektronskih usluga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.