U trendu

Direktor EBU: Verujem da će se RTS i RTV pridržavati novinarskih standarda

Generalni direktor Evropske federacije javnih emitera (EBU) Noel Karan (Curran) saopštio je danas da će ta institucija pratiti kako javni servisi izveštavaju o lokalnim izborima u Beogradu i naglasio da veruje da će se Radio televizija Srbije pridržavati novinarskih standarda.

Karan je to naveo kao odgovor na pismo koje mu je 15. februara uputio nosilac liste „Beograd odlučuje, ljudi pobedjuju“ Dragan Djilas u kojem je napisao da su se Radio-televizija Srbije (RTS) i Radio-televizija Vojvodine (RTV) pretvorili u propagandno glasilo vladajuće Srpske napredne stranke.

„Vaš prigovor prosledili smo našoj članici i verujemo da će se RTS, kao pouzdana institucija sa utvrdjenim pravilima i dugogodišnjom rutinom u praćenju izbora pridržavati novinarskih standarda u najboljoj nameri. Mi ćemo svakako pratiti razvoj situacije“, poručio je Karan.

On je kazao i da je izveštavanje o izborima veoma odgovoran i visoko izazovan posao za sve medije u Evropi i da zahteva „doslednu procenu i balansiran pristup“.

Djilas se u pismu pozvao na istraživanje organizacije CRTA koja je na uzorku od 13 različitih medija utvrdila da je opozicija zastupljena u 27 odsto priloga o beogradskim izborima, a stranka na vlasti u 73 odsto, dok je na televizijama emitovano najviše kritičkih priloga u odnosu na opoziciju, odnosno čak 74 odsto priloga.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.