U trendu

Direktor Muzeja: Ništa neprimereno na fotografiji

Direktor Muzeja Nikole Tesla Branimir Jovanović izjavio je danas da niko do sada nije optuživao muzej za satanizam i da fotografija koju je Srpska pravoslavna crkva objavila na svom sajtu nije sporna jer je na njoj grupa umetnika koja je odala poštovanje Tesli.

Jovanović je TV N1 rekao da na optužbe za satanizam ne postoje jer je to bila „samo nespretna izjava“ predsednik Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića koju je on odmah povukao.

On je dodao da čak ni SPC na svom sajtu, uz „spornu“ fotografiju ne navodi da je ona dokaz za satanizam već dokaz neprimerenog odnosa prema Teslinoj urni.

„Dozvolili smo grupi umetnika da uđe u Muzej i naprave nekoliko fotografija i tu ne vidimo ništa neprimereno. Ljudi su seli sa strane, vrlo kratko su ostali. Na neki način su odali poštovanje, meditirali i sve je bilo u granicama pristojnosti. Vodimo računa o tome da ono što se dešava u Muzeju bude sa respektom prema Nikoli Tesli i za sada nismo imali problema“, rekao je Jovanović, navodi se na internet stranici TV N1.

SPC je sinoć objavila fotografiju snimljenu u Muzeju Nikole Tesle za koju tvrdi da najbolje svedoči o „tačnosti reči i umešnosti predloga“ patrijarha Irineja da se urna sa pepelom velikog naučnika premesti zbog „satanističkih obreda u tom muzeju“.

Na fotografiji se vide četiri mlade osobe koje sede u „turskom sedu“ na prostirci na podu blizu urne, a neki od njih izgledaju kao da meditiraju.

TV N1 prenela je da je ista fotografija objavljena na tviteru, 16. aprila ove godine, na zvaničnom nalogu festivala Resonate Beograd, koji okuplja umetnike zainteresovane za poziciju tehnologije u umetnosti i kulturi iz celog sveta.

Prema onome što je objavljeno na tviter nalogu festivala, reč je o intervjuu sa muzičarem, gitaristom čije je ime Robert Aiki Aubrey Lowe, poznatiji kao „Lichens“, a koji je bio jedan od izvođača na ovogodišnjem festivalu.

Jovanović je rekao da inicijativa da se urna izmesti iz Muzeja nije nova jer potiče još iz 2001. i 2002. godine.

Prema njegovim rečima, stav Muzeja je da, ukoliko inicijativa za izmeštanje urne postoji bilo da je pokreće Skupština grada Beograda ili SPC ili kancelarija predsednika ona mora da se razmotri i to javno.

On je rekao da je dobra ideja o formiranju komisije.

„Muzej će apsolutno pomoći u usmeravanju procesa na pravi način. Treba zauzeti pravi stav i važno je postići dogovor. Ako treba urna da ide onda hajde da vidimo gde i iz kojih razloga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.