U trendu

Djaci i roditelji u Nišu ne odustaju od borbe za park, a protiv izgradnje parkinga pored škole

Zbog najavljene gradnje parkinga sa 200 parking mesta u neposrednoj blizini Osnovne škole „Sveti Sava“, učenici te škole su, na prostoru koji je namenjen za izgradnju, organizovali zabavnu manifestaciju „Deca vas mole, hoćemo prostor za igru pored škole“. 

Deca su glumila, recitovala, organizovala različite igre i zajedno sa roditeljima poručila da umesto parkinga, žele park. 

Mihajlo Lukić, jedan od okupljenih roditelja, podsetio je da se na zemljištu pored škole nekada nalazio park sa saobraćajnim poligonom na kojom su deca učila da voze bicikle, a sada je to zemljište koje su gradjevinske mašine raskopale zbog izgradnje parkinga.
 
„Kao deca mi smo uživali u tom parku, vozili bicikle. Žalosno je to u šta se pretvorilo dvorište i žalosno je da ovakvo jedno dvorište postoji u opštini Medijana, koja je najveća i najbogatija opština u Nišu“, rekao je Lukić. 
 
Violeta Mihajlović, lekar po profesiji kazala je da bi se izgradnjom parkinga ugrozilo zdravlje dece zbog izduvnih gasova i povećane buke. 

„Izgradnjom parkinga deca bi bila najugroženija kategroje. Deca imaju sužene disajne puteve i u poredjenju sa odraslima udišu veću količinu vazduha po kilogramu telesne težine. To znači da bi udisala i veću količinu izduvnih gasova“, istakla je Mihajlović.
 
Ona je rekla da je licemerno to što se tvrdi da će parking biti humanitarni i da će se novac od parkiranja uplaćivati za lečenje bolesne dece. 

„Da li treba da dodjemo do toga da naša deca oboljevaju zbog izduvnih gasova, da bi ih onda lečili parama od parkiranja. Postoje mnoge druge mogućnosti da se novac izdvoji iz budžeta grada za lečenje dece koja su teško bolesna“, rekla je Mihajlović.
 
Maja Randjelović, arhitekta i jedna od članica delegacije roditelja, koja je o izgradnji parkinga krajem aprila razgovarala sa gradonačelnicima Niša Draganom Sotirovski, kazala je da na tom sastanku ništa nije dogovoreno i da su se roditelji zbog toga obratili za pomoć najpre Školskoj upravi u Nišu, a potom i Ministarstvu prosvete. 

Randjelović je kazala da se Osnovna škola „Sveti Sava“ ogradila od nastalog problema, tako da se roditelji nisu obraćali za pomoć školi. 

„Školska uprava nam još nije ništa odgovorila, nadamo se da će to učiniti Ministarstvo prosvete, jer je izgradnja parkinga u suprotnosti sa Pravilnikom o opštem obrazovanju koji je Ministarstvo usvojilo 2019. godine i u kome se kaže da zgrada škole ne sme biti  bliža od 50 metara izvoru buke i zagadjenja“, izjavila je Randjelović. 

Dodala je da bi parking čiju je gradnju grad Niš započeo bio udaljen svega 20 metara od škole, a pet metara od dečjeg igrališta u Parku Sveti Sava. 

Ona je kazala da je delegacija roditelja u kojoj su se nalazili stručnjaci iz najrazličitijih oblasti gradonačelnici iznela argumente protiv izgradnje parkinga, a jedini odgovor koji su dobili je „da će parking biti izgradjen“.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je prilikom prošlonedeljenog gostovanja na jednoj od lokalnih televizija izjavila da grad ne odustaje od izgradnje humanitarnog parkinga i da se izgradnji protive „pojedine interesne grupe“. 

Zbog najavljene izgradnje parkinga, roditelji su na internetu pokrenuli potpisivanje peticije, a Nacionalna asocijacija roditelja i nastavnika organizovala je krajem marta protest i protestnu šetnju. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar