U trendu

Đacima u Barajevu prvi tableti, ide distribucija po školama

BEOGRAD – Beogradski osnovci od sutra će u školama imati tablete koje će im služiti isključivo za učenje, a prva opština čiji mališani će se upoznati sa takvim vidom nastave biće Barajevo, najavio je danas zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ukupno 67.952 tableta i 6.752 laptop računara za nastavnike i učcitelje biće raspoređeno po svim beogradskim opštinama do 16. septembra, rekao je Vesić novinarima ispred magacina Beogradskog vodovoda i kanalizacije, koja je ustupila prostor za skladištenje te opreme.

On je podsetio da je Grad obezbedio tablet za svakog osnovca koji ide u 3, 4, 5. i 6. razred i dodao da posle tri godine tablet postaje vlasništvo roditelja.

„Tablet je osiguran i imaće besplatnu karticu telekoma Srbije na kome će biti besplatni internet, a imać i QR kod za besplatne digitalne udžbenike“, rekao je Vesić.

Kako kaže, time je deci i predavačima omogućeno da otpočnu sa digitalnom nastavom.

„Naše škole sve imaju WiFi i Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi u kojoj je sve spremno za digitalnu nastavu“, istakao je Vesić i dodao da je upotreba tableta jednostavna.

Kaže, potrebno je da se skenira QR kod putem sajta Beotablet, a mališani treba da znaju da tablete neće moći da koriste od 22 do 6 ujutru.

„Moći će da posećuju samo sajtove za obrazovanje, tableti će biti nastavno sredstvo, a ne sredstvo zabave“, naglasio je Vesić.

Distribucija tableta 2. septembra biće organizovana u opštini Stari grad, narednog dana u Rakovici, a očekuje se da do 16. septembra obuhvati sve beogradske opštine.

Vesić napominje da će svako dete u Beogradu imati tablet i besplatan internet, i da će moći da koristi digitalne udžbenike koje je obezbedilo Ministarstvo prosvete.

„Beograd ima dovoljno sredstava da može da ulaže u obrazovanje dece“, istakao je Vesić.

Oko 103.000 beogradskih osnovaca od sutra će dobiti besplatne tablete i digitalne udžbenike, a prva dva razreda osnovne udžbenike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.