U trendu

DJB: Vlada plaćala lobiste koji su radili i za Miškovića

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je Vlada Srbije 2012. i 2013. godine plaćala lobističku kompaniju „Podesta group“, koja je radila i za Miroslava Miškovića, kao i da je 2014, godine angažovala kompaniju „Bell Potinger“ iz Londona, ali da se to čuvalo kao „dobro čuvana tajna“.

Kako se navodi u saopštenju, DJB je po zahtevu za informacije od javnog značaja, od Ministarstva spoljnih poslova Srbije (MSP) dobio informaciju da je Vlada Srbije 2012. i 2013. godine plaćala lobiste u Americi, a medju njima i poznatu lobističku firmu „Podesta group“.

„Prema podacima dobijenim iz MSP, Vlada je u 2012. godini platila 952.010 dolara za usluge lobiranja firmama iz moćne ‘Podesta group’ i ’30 points strategies’, koja je i ranijih godina bila angažovana bez vidljivijeg rezultata“, naveo je DJB.

DJB dodaje i da tajni izdaci za lobiranje podrazumevaju tajne ciljeve za koje se lobira, zbog čega pita šta su izdaci lobista i koji je kvalitet lobiranja, kao i da li se plaća lobiranje za interese premijera.

Zbog svega toga, DJB zahteva da se o angažovanju lobista razgovara u institucijama, kao i da se o donošenju spoljno  –  političke strategije pita Skupština Srbije, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije demantovalo je da ima sklopljene ugovore sa bilo kojom lobističkom kućom u inostranstvu.

Ministarstvo je navelo da je 2012. godine, kada je došlo i do promene vlasti u Srbiji, Vlada Srbije prekinula ugovore sa dve lobističke kompanije i isplatila im samo ono što je ugovorom bilo obavezno.“U saopštenju Pokreta DJB iznete su grube neistine o angažovanju ‘Podesta group’. Ni tadašnji premijer Srbije Ivica Dačić, ni kasnije Aleksandar Vučić, nisu angažovali niti sklapali ugovore ne samo sa ‘Podesta group’, nego ni sa bilo kojom drugom lobističkom kućom iz inostranstva“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo navodi i da bivšeg predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića treba pitati zašto je angažovana ‘Podesta group’, koja radi za Miškovića, jer se sve to radilo pod oznakom poverljivosti, a Srbiju je koštalo mesečno 100.000 dolara za ‘Podesta group’ i 42.000 evra za ’30 Point Strategies'“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.