U trendu

Đini: Puštajte Haradinaja, biće posledica po mir

Zamenik lidera Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ardijan Đini zatražio je danas od francuskih vlasti da u najkraćem mogućem roku oslobode lidera bivše OVK Ramuša Haradinaja, kojeg Srbija tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na KiM 1998. i 1999.

Đini je, nakon sastanka upravnog odbora ABK, upozorio da bi odlaganje puštanja na slobodu Haradinaja, lidera te stranke, moglo da ima posledice po mir i bezbednost, prenosi prištinska Epoka e Re.

Đini je tokom konferencije za novinare rekao da bi dalje držanje Haradinaja u pritvoru u Francuskoj „očito predstavljalo otmicu“.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru najavio je da će 2. marta saopštiti odluku o zahevu Srbije za izručenje Haradinaja.

Haradinaj je uhapšen 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici, a Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje.

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Poternica je izdata, kako je Beograd saopštio, jer je reč o sumnji na dela koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar