U trendu

Djordjević: Kosovska bitka je simbol naše borbe za slobodu

Ministar za rad Zoran Djordjević položio je danas venac na Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu i ocenio da je Kosovska bitka, održana na Vidovdan 1389. godine, simbol borbe za slobodu, protiv okupacije i protiv onih koji žele da uzmu srpskom narodu ono što mu pripada. 

Ministar Djordjević je, kao izaslanik predsednika Srbije, predvodio državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti povodom obeležavanja 629. godišnjice Boja na Kosovu.

„Vidovdan je veliki praznik za Srbiju. Ovaj dan znači mnogo za Srbiju i za našu istoriju. Na ovaj dan se odigrala Kosovska bitka, to je simbol naše borbe za slobodu i protiv okupacije i protiv svih onih koji žele nama da uzmu sve ono što pripada srpskom narodu, odnosno našoj kulturi i nasledju“, rekao je Djordjević.

Vlada Srbije, ministarstvo i Odbor za negovanje tradicija će, dodao je, nastojati da se u budućnosti ovakve ali i slične manifestacije obeležavaju na primeren način, kako bi sačuvali sećanje na sve žrtve za slobodu Srbije.

Organizator komemorativne svečanosti su Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Grad Kruševac. 

Pomen kraj Spomenika kosovskim junacima danas će držati poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej.

Predstavnici Grada jutros su položili vence i cveće na više spomen obeležja u gradu.

Povodom Vidovdana, koji Kruševac obeležava kao svoj Dan, u Kruševcu će danas biti otkriven i spomenik Kneginji Milici, postavljen na Trgu Despota Stefana, nedaleko od arheološkog parka Lazarev Grad.

U 19 časova je svečana sednica Skupštine Grada na kojoj će najzaslužnijim pojednicima i organizacijama biti uručena Vidovdanska nagrada, povelje i plakete, najviša priznanja koja Kruševac dodeljuje povodom svog Dana.

Skupština Grada odlučila je da Vidovdansku nagradu ove godine posthumno dodeli Dragom Nestoroviću za izuzetan doprinos ukupnom razvoju lokalne samouprave.

Nestorović je preminuo 21. oktobra prošle godine dok je bio na funkciji gradonačelnika Kruševca.

Na Vidovdan će biti uručene i četiri Vidovdanske plakete i 12 pohvala, kao javna priznanja za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu u gradu Kruševcu.

U Kruševcu su, povodom Vidovdana, tokom juna organizovane brojne kulturne, umetničke, obrazovne i sportske manifestacije, nagradjeni su najbolji djaci, dodeljene su poklon čestitke porodicama sa više dece.

Program „Vidovdan 2018“ završava se 29. juna besplatnim koncertom Zdravka Čolića na otvorenom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar