U trendu

Djordjević: Razlika u platama žena i muškaraca verovatno postoji u privatnom sektoru

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević izjavio je danas da u Srbiji u javnom sektoru ne postoji razlika u platama izmedju žena i muškaraca, ali da takva razlika verovatno postoji u privatnom sektoru, zbog čega je pozvao sve žene, koje misle da su na taj način oštećene, da se jave Inspektoratu rada.

On je na otvaranju medjunarodne konferencije „Žene lideri i održiv razvoj – istinski ravnopravne“, kazao da je ministarstvo otvoreno da rešava takve probleme, ali da su potrebni konkretni dokazi, a prijava ne sme da bude anonimna.

„Želimo da pošaljemo poruku da smo na njihovoj strani, da želimo da izgradimo moderno društvo po meri svih u kojem neće biti neravnopravnosti“, naglasio je Djordjević.

Iako je na skupu navedeno da u Srbiji žene u proseku dobijaju 11 odsto manje platu od muškaraca za isto radno mesti i istu stručnu spremu, Djordjević je kazao da zakon propisuje da iste plate za ista radna mesta i istu stručnu spremu primaju i muškarac i žena, što je uradjeno sistematizacijama u firmama.

„Ako su plaćeni različitio, to je alarm da zovete inspekciju rada“, rekao je ministar navodeći da taj segment kontroliše i inspekcija i u svojim redovnim kontrolama, kao i kada se prijavi rad na crno.

Djordjević istakao i da njegovo ministarstvo aktivno radi na unapredjenju položaja žena, da se bori protiv stereotipa o ženama, ali i nasilja nad njima.

„Radimo na izmeni Zakona o rodnoj ravnopravnosti, želimo da u tom segment unapredimo naše društvo, želimo da Srbija bude primer drugima“, kazao je on.

Ukazao je da Srbija može da bude primer drugim zemljama prema broju žena koje se nalaze na visokim položajima, poput predsednica Vlade i Skupštine, guvernerke.

On je naveo i da je svestan da i u Srbiji postoji trgovina ljudima, gde su najčešće žrtve žene i deca, nagklasivši da to se mora iskoreniti.

Djordjević je podsetio i na reči nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer:“Kada želiš da se nešto kaže – poveriš muškarcu, a kada želiš da se nešto učini onda to poveriš ženi“ i na taj način poželeo dobrodošlicu delegacijama žena iz sveta koje su došle na konferenciju.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar Djordjević obišli su izložbu fotografija znamenitih Srpkinja, koje su uz kratke biografije, mogle da pogledaju i učesnice konferencije.

Medju ženema koje su predstavljene na izložbi su Mileva Marić Ajnštajn, Jelisaveta Načić, Milica Sojadinović Srpkinja, Ksenije Atanasijević, Desanka Maksimović, Soja Jovanović, Olja Ivanjicki, Ljubica Sokić, Vukosava Velimirović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.