U trendu

Djordjević: Ustankom u Srbiji 7. jula 1941. počela propast Hitlerove mašinerije

Polaganjem venaca i odavanjem počasti kod spomenika Žikici Jovanoviću-Špancu, danas je u Beloj Crkvi obeležena 77. godišnjica od izbijanja antifašističkog ustanka u Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Državnu ceremoniju predvodio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Djordjević koji je ocenio da je oružanom akcijom Radjevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda u Beloj Crkvi kod Krupnja 7. jula 1941. godine, „započela propast Hitlerove nacističke mašinerije“.

„Jugoslovenski partizanski pokret bio je najefikasniji pokret otpora u čitavoj pokorenoj Evropi, stvarao je najveće probleme nemačkom Vermahtu i neprestanom borbom vezivao ne mali broj fašističkih armijskih korpusa tokom rata“, kazao je Djordjević a prenelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je ocenio da je Narodnooslobodilačku borbu u Jugoslaviji najvećim delom na svojim plećima izneo srpski narod, čime je kako je rekao, u ne maloj meri doprineo osujećenju plana Adolfa Hitlera da u prvom silovitom naletu zauzme Moskvu i uništi Crvenu armiju.

„Na taj način su dva bratska slobodarska naroda, srpski i ruski, svaki na svoj način i shodno svojoj brojnosti, strateškom položaju i raspoloživim resursima, više od drugih bila zaslužna za poraz fašizma na tlu Evrope. Ujedinjeni u toj zajedničkoj borbi, srpski i ruski narod, u krajnjem ishodu, doneli su slobodu svim drugim narodima Evrope“, naveo je Djordjević.

Pored ministra, vence na spomenik Žikici Jovanoviću-Špancu položili su i članovi delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici opštine Krupanj, SUBNOR-a Srbije kao i gradjani.

Radjevačka četa Valjevskog partizanskog odreda održala je 7. jula 1941. godine narodni zbor u Beloj Crkvi sa koga je pozvala seljake na antifašističku borbu protiv okupatora. Toga dana Žikica Jovanović-Španac je ubio dvojicu žandarma koji su došli da rasture zbor.

Od 1945. do 2001. godine, 7. jul se proslavljao kao Dan ustanka naroda Srbije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike