U trendu

Djordjević: Usvajanje nacionalnog akcionog plana za decu krajem godine

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Djordjević izjavio je danas da se usvajanje novog Nacionalnog akcionog plana za decu očekuje krajem godine.

On je o tom dokumentu razgovarao sa direktorkom Unicefa Reginom De Domenićis i stručnjakom u oblasti zaštite dece i dečijih prava Nadjat Mdjid Maalom, saopšteno je iz ministarstva.

„Veoma nam je bitno da deca u Srbiji imaju adekvatnu zaštitu, kako ona koja su naši državljani tako i deca migranti. Želimo da im obezbedimo bezbedno odrastanje, obrazovanje i prave mogućnosti za bolju budućnost“, rekao je Djordjević i dodao da će posebna pažnja biti usmerena i na sprečavanje zloupotrebe dece koja su primorana da rade i žive na ulici.

Kako je istakao, od velikog značaja za njihovu zaštitu jeste i uspostavljanje institucije ombudsmana za decu i izrade i usvajanja Zakona o ombudsmanu za decu.

Takodje, naveo je da je u planu uspostavljanje jedinstvenog SOS telefona za prijavu bilo kojeg oblika zloupotrebe deteta, preko koje će nadležne službe efikasnije reagovati.

Predstavnici Unicefa istakli su da će pružiti adekvatnu podršku u izradi ovog Nacionalnog akcionog plana, kao i da će Nadjat Mdjid Maala, na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva sigurno pružiti i najbolju stručnu pomoći i savete.

(Beta)

Napišite komentar