U trendu

Djukić Dejanović: Uz podsticaj države većina kompanija bi uskladila rad i roditeljstvo (VIDEO)

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović rekla je danas na predstavljanju nove Strategije za uskladjivanje rada i roditeljstva, da većina ispitanih poslodavaca ne obezbedjuje finansijsku pomoć roditeljima, ali da su spremni da to učine uz podsticaje države.

Djukić Dejanović je u Privrednoj komori Srbije predstavila istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 330 poslodavaca koji zapošljavaju 126.244 lica, od kojih je učestvovalo 3.918 zaposlenih.

Ona je dodala da je u istraživanju učestvovalo 264 privrednih društva, od kojih su 23 finansijske institucije i 66 lokalnih samouprava.

Prema njenim rečima, većina poslodavaca se izjasnila da bi težili tome da se uskladi rad i roditeljstvo ukoliko bi ih država stimulisala kroz poreske olakšice.

Sa druge strane, zaposlenima bi najviše značilo fleksibilno radno vreme.

Ministarka je kazala da je istraživanje pokazalo da 73 odsto poslodavaca nije davalo jednokratnu pomoć roditeljima prilikom rodjenja prvog deteta, dok je samo 5,5 odsto dalo jednokratnu pomoć za polazak deteta u školu.

Mogućnost da zaposleni biraju smene nije bila ostvarena u 60 odsto firmi, a samo 10 odsto je omogućilo rad od kuće.

Ministarka je istakla da je svaki drugi poslodavac spreman da saradjuje sa lokalnom samoupravom u cilju osnivanja oredškolskih ustanova u blizini posla.

„Cilj naše strategije je da nas ne bude manje u narednom periodu, nego što nas ima sada“, istakla je Djukić Dejanović i dodala da će država težiti da ostvari taj cilj kroz uskladjivanje rada i roditeljstva, finansijski podsticaj roditelja, borbe protiv steriliteta i populacionu edukaciju.
 
Kao pozitivni primeri kompanija koje uskladjuju rad i roditeljstvo, na konferenciji je predstavljena MK grupa kao domaća kompanija i kompanija VIP koja posluje u Srbiji.

Direktor MK grupe Jovan Purar je rekao da je njihova kompanija prepoznala značaj uskladjivanja rada i roditeljstva i da je zato uložila 14 miliona dinara u zaposlene koji imaju višečlanu porodicu.

Purar je istakao da je važno što se država uključila u strateško rešavanje tog problema, kao i da će MK grupa nastaviti da pomaže roditeljima.

Direktorka ljudskih resursa u kompaniji VIP Natalija Pešić je rekla da njihova kompanija pomaže zaposlenima tako što imaju Vrtiće u blizini posa, jer su obezbedili dodatnih pet dana plaćenog odsustva za mlade roditelje, da obezbedjuju plaćeno odsustvo za polazak u školu.

Ona je istakla da su te mere podstakle njihov zaposlene da bolje rade i da se više trude, kao i da će zato nastaviti da ih primenjuju i  proširuju.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihailo Vesović je istakao da i male kompanije mogu da opstanu na tržištu ukoliko prepoznaju značaj u uskladjivanju rada i roditeljstva.

„Velike kompanije imaji veće resurse, male de suočavaju sa najvećim preprekama na tržištu ali tržište će pokazati da će opstati kompanije koje poštuju pravo svojih zaposlenih da se ostvare u funkciji roditeljstva“, kazao je Vesović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.