U trendu

Djurić osudio napad u Goraždevcu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju osudio je danas napade u Goraždevcu i ocenio da je reč o terorističkom napadu albanskih ekstremista na Srbe i njihovu imovinu.

Djurić je pozvao Srbe na Kosovu i Metohiji, posebno u Goraždevcu, da sačuvaju prisebnost i ne odgovaraju na provokacije albanskih ekstremista, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Jutros oko 03.00 časa na području Goraždevca nepoznate osobe albanske nacionalnosti izvršile su više oružanih napada.

Ekstremisti su širom Goraždevca pucali iz vatrenog oružja, srušili spomenik žrtvama NATO bombardovanja u centru mesta, pucano je na kuću u vlasništvu Saše Petrovića, zapaljen je automobil Srboljuba Kolašinca i spaljena trafika porodice Vuksanović.

„Ovo terorističko delo je još jedan podsetnik koliko je situacija u kojoj žive Srbi u našoj južnoj pokrajini daleko od normalne i standarda kakvi postoje u društvima čija je ambicija da postanu deo Evropske unije“, naveo je Djurić u saopštenju.

On je ocenio da je nedvosmisleni cilj napada zastrašivanje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji kako bi se ono prinudilo na iseljavanje, i da incident koji je označio kao „kristalna noć u Goraždevcu“ ima sva obeležja terorizma.

„Uveren sam da velika većina Albanaca na Kosovu i Metohiji ne želi eskalaciju nasilja u svom okruženju, a privremene institucije samouprave u Prištini sada imaju priliku da pokažu svoju zrelost tako što će pronaći počinioce ovih bezumnih i ničim izazvanih terorističkih akata“, kazao je Djurić.

On je apelovao i na medjunarodnu zajednicu da reaguje sa najvećom ozbiljnošću kako bi se izbeglo dalje ugrožavanje bezbednosti Srba i narušavanje krhke stabilnosti na Kosovu i Metohiji.

„Ovo je upozorenje svima koliko je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji podložna destabilizaciji i kakve konsekvence može imati neadekvatno reagovanje na politički ekstremizam dela opozicije u Prištini koja je šovinističkom retorikom i delovanjem od svih nealbanaca u našoj južnoj pokrajini napravila potencijalnu metu“, ocenio je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.