U trendu

Djurić: Postignuti sporazum važan

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiji Marko Djurić ocenio je večeras da je postignut dogovor o telekomunikacijama važan i da će se pozitivno odraziti i na odnose Beograda s Prištinom i na odnose Srbije sa Evropskom unijom.

Beograd i Priština postigli su sporazum o telekomunikacijama koji uključuje i nesmetan rad „Telekoma Srbije“ na Kosmetu, a imovina „Telekoma“ prenosi se na „MTS d.o.o“, ćerku firmu „Telekoma“ na KiM.

„Imovina ‘Telekoma Srbije’ je zvanično trajno sačuvana, kao i bazne stanice i sve drugo. Oni su hteli da otmu našu imovinu, mi to nismo prihvatili, došli smo do nečega što podrazumeva, i za medije je to važno, da deo digitalnog spektra bude rezervisan za medije. Ovo je važan dogovor, a sigurno će se pozitivno odraziti i na naše odnose sa Prištinom, a i sa EU“, rekao je Djurić za RTS.

Sporazum osigurava i trocifreni pozivni broj za geografsku oblast Kosova i Metohije koji će zatražiti Srbija, dok će pozivi izmedju mesta u centralnoj Srbiji i onih na Kosovu i Metohiji biti tretirani kao medjugradski.

„Ovim dogovorom o sprovodjenju sporazuma iz 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina ‘Telekoma Srbije’ je sačuvana, to se vidi u saopštenju EU“, rekao je Djurić.

On je naveo da je dobro i to što Srbija nije prihvatila postizanje sporazuma koji nisu u njenom interesu.

Djurić je rekao da će signal „Telekoma Srbije“ moći da se uhvati tamo gde se i sada hvata, a da će nakon dve godine biti raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji.

On je dodao da fiksna telefonija važi za celu teritoriju KiM.

Prema njegovim rečima, prelazni period će trajati do raspisivanja tendera.

„Priština i Albanci i sada koriste tudje pozivne brojeve za Monako, za Sloveniju, oni koriste naš pozivni broj, ovim će Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast u okviru Srbije u skladu sa rezolucijom 1244. Gradjani će moći normalno da pozivaju Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i dodatnog tarifiranja“, naveo je Djurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.