U trendu

Dnevnik: I u Novom Sadu prolaznike na svakih nekoliko metara snimaju kamere

U Novom Sadu prolaznike na svakih nekoliko metara snimaju kamere, a stručnjaci za bezbednost navode da je teško uspostaviti balans izmedju potreba bezbednosti i narušavanja privatnosti gradjana, piše novosadski Dnevnik.

„Ako se uputite pešice od Futoške pijace do, recimo, ulaza u Katedralu na Trgu slobode, samo na toj deonici – računajući samo jednu stranu Jevrejske ulice – snimiće vas najmanje 60 kamera“, navodi Dnevnik.

List objašnjava  da će samo na toj deonici prosečan pešak „osvanuti“ na nekoliko policijskih monitora, zatim na desetak gradskih kamera koje snimaju javne površine i na desetine kamera postavljenih na bankama, menjačnicama, prodavnicama, buticima i kioscima brze hrane.

U centralnoj pešačkoj zoni, u Zmaj Jovinoj ulici, snimiće vas najmanje 45 kamera, a slično je i u ostalim delovima centra grada jer se gotovo u svim ulicama na svakih tridesetak koraka nailazi na novo snimanje, navodi Dnevnik.

List dodaje da taj prosek opada ka spoljnim delovima grada, ali definitivno u svim stambenim i poslovnim područjima Novog Sada više ne postoje javne pa i privatne površine koje nisu pod nadzorom kamera.

„Kada bi se kojim slučajem napravila mapa nesnimanih površina u Novom Sadu, to bi bile sitne tačke razbacane po gradu, sa površinama jedva dovoljnim za teren za basket“, ilustruje Dnevnik.

Precizira se da je najviše kamera u Novom Sadu postavilo Javno komunalno preduzeće Informatika, koja prema poslednjim podacima kontroliše više od hiljadu kamera koje snimaju javne površine, saobraćaj, škole, vrtiće, institucije i druge objekte od javnog značaja.

Pored njih, i MUP sistematski snima u Novom Sadu, ali prema dostupnim informacijama sa svega desetak kamera namenjenih snimanju prekršaja u saobraćaju, rasporedjenih na nekoliko ključnih raskrsnica i na mostovima, dok se policija za prikupljanje snimaka vezanih za krivična dela, najviše oslanja upravo na kamere Informatike, ali i na privatne video nadzore koji su eventualno snimili nešto što bi interesovalo istražitelje, piše Dnevnik.

MUP je ranije najavio nabavku 2.000 najmodernijih kamera za nadzor saobraćaja i uspostavljanje potpuno novog sistema koji će koštati oko 13 miliona evra.

Probnu fazu tog velikog projekta MUP je započeo u saradnji sa kineskom kompanijom Huavei, koja je već postavila stotinak kamera na 60 lokacija u Beogradu i uspostavila kontrolni centar za obradu podataka za taj sistem nadzora.

Prema rečima Ratka Vujadinovića, penzionisanog pukovnika policije, koji se od 2006. godine bavi poslovima fizičkog i tehničkog obezbedjenja, teško je uspostaviti balans izmedju potreba bezbednosti i narušavanja privatnosti gradjana.

Vujadinović je ocenio da kamere, odnosno video nadzor, bez sumnje zaista doprinose opštoj bezbednosti.

„Jedini problem je neminovno narušavanje privatnosti gradjana. Ljudi se snimaju na radnim mestima, u prodavnicama, na javnim okupljanjima i utakmicama i poslednje što je u ekspanziji jeste snimanje na ulicama. U celom svetu se nameće pitanje narušavanja privatnosti gradjana zbog bezbednosti. Ponavljam: video nadzor jeste potreban, teško je odrediti u kojoj meri, ali mora biti poveren profesionalcima koji su u zakonskoj obavezi da prikupljene podatke (snimke) čuvaju u skladu sa zakonom u smislu tajnosti podataka i arhiviranja“, naveo je Vujadinović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.