U trendu

Do kraja sledeće godine 270 stanova za izbegličke porodice

Ugovor o izgradnji 270 stanova za najugroženije izbegličke porodice potpisali su danas u Skupštini Beograda gradonačelnik Siniša Mali, komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić i direktor  „Jedinice za upravljanje projektom Istraživanje i razvoj“ Goran Kvrgić.

Reč je o ugovoru u okviru Regionalnog stambenog projekta Srbije.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, a od toga je 16.780 porodica u Srbiji.

Kako je navedeno, izgradnja 270 stanova će početi početkom 2017, a biće završena do novembra te godine.

„Ovo je veliki korak napred i primer odgovorne socijalne politike“, izjavio je Mali, dodajući da je za Grad Beograd veoma važno da stambeno pitanje svake izbegličke porodice bude rešeno.

Svečanom potpisivanju ugovora u Starom dvoru prisustvovali su brojni zvaničnici.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prisustvovao je potpisivanju ugovora u Starom dvoru, rekavši da je taj projekat u Srbiji „u punom zamahu“, kao i da se u 2016. godini očekuju dalji uspesi u implementaciji na terenu.

Dačić, koji je i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Vlade Srbije, dodao je da je ovo prvi korak u realizaciji dugogodišnjih napora da se pronadju dostojanstvena rešenja za najugroženije izbeglice.

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt istakao je da Unija, koja je donirala 230 miliona od ukupno 261 milion evra, pomaže Srbiji i regionu da prevazidju teret konflikta iz devedesetih godina prošlog veka.

Ambasador OEBS-a Peter Burkhard ocenio je da taj projekat predstavlja ključnu komponentu šireg političkog procesa koji doprinosi rešavanju problema izbeglica, dodajući da taj program doprinosi pomirenju u regionu.

Prema rečima ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota, izgradnja stambenih objekta će poboljšati život izbeglica, a u isto vreme pomoći celoj zajednici i regionu.

Šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Tim Kartvajt kazao je nakon potpisivanja ugovora da je ovaj skup podsetnik da je veoma važno da se nastavi podrška korisnicima Regionalnog programa zbrinjavanja za pristup boljim uslovima života.

Šef predsedništva UNHCR-a za Srbiju Hans Fridrih Šoder izjavio je da je značaj ovog dogadjaja veliki, a rekavši da ne želi da ponavlja reči prethodnih govornika, zahvalio je donatorima i Vladi Srbije na podršci programu Regionalnog zbrinjavaja izbeglica.

Ukupna projektna investicija u Grad Beograd je vredna 17,3 miliona evra i omogućiće skoro 1.000 stambenih rešenja za isto toliko izbegličkih porodica.

Regionalni stambeni program u Srbiji sprovodi se uz podršku OEBS-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima EU, SAD, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danke, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Madjarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.