U trendu

Dobar plasman srpskog oružja na Bliskom istoku

Fabrike srpske vojne industrije sve bolje posluju na Bliskom istoku a više od trećine svog naoružanja i vojne opreme koje se izveze odlazi u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Saudijsku Arabiju.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), zvanični podaci o prometu naoružanja i vojne opreme pokazuju da su u 2017. godini na prvom mestu po vrednosti izvoza bili UAE, na drugom Sjedinjenje Američke Države a na trećem Saudijska Arabija.

Ukupno 36 odsto prodatog naoružanja otišlo je u Emirate i Saudijsku Arabiju a Srbija je, osim svog oružja, na Bliskom istoku prodavala i oružje koje dolazi iz Hrvatske, Madjarske i drugih susednih zemalja.

„Prema podacima izveštaja o prometu naoružanja i vojne opreme, vrednost izvoza u UAE bila je oko 138 miliona američkih dolara, a u Saudijsku Arabiju nešto manje od 62 miliona dolara. To nije ukupna vrednost izvoza u dve zalivske zemlje jer je deo naoružanja i vojne opreme iz Srbije otišao posredno preko firmi registrovanih u SAD, Bugarskoj, Kipru i Sloveniji“, navodi se.

Taj portal navodi da su narudžbine i UAE i Saudijske Arabije povezane sa ratovima na Bliskom istoku, jer obe države vode borbe u Jemenu pa su „gladne“, pre svega municije.

„Javna je tajna da se razne frakcije u sirijskom gradjanskom ratu oslanjanju na podršku zalivskih zemalja i to se toleriše na globalnom planu jer velike pare zaradjuju najveći izvoznici oružja poput SAD, Rusije, Velike Britanije i Kine“, dodaje se.

Prema izveštaju, Srbija je UAE dostavila višecevne lansere raketa i stotine minobacača u kalibru 82 i 60 milimetara, dok je u Saudijsku Arabiju otišlo više hiljada raketa 122 milimetra, zatim višecevni lanseri, ručni bacači, minobacači ali i teški mitraljezi, puškomitraljezi i automatske puške.

„Poslovi u Zalivu za sada su perspektivni jer ratne potrebe podstiču rast tržišta. Po strukturi naoružanja i vojne opreme vidi se da se radi o pešadijskom i artiljerijskom naoružanju i municiji koje se najviše troši i mora da se zanavlja“, navodi taj portal.

Podatke o prometu NVO objavljuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa zadrškom od oko godinu i po dana. U julu ove godine objavljen je izveštaj za 2017. godinu.

Zbog zaštite interesa preduzeća ne navodi se ko je uvoznik ili izvoznik i o kojoj se robi precizno radi.

(Beta)

Napišite komentar