U trendu

Dobro je što se odstalo od potpisivanja Memoranduma o saradnji VSS i Lekarske komore

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je danas da je dobro, normalno i očekivano što su Visoki savet sudstva i Lekarska komora Srbije nakon njegovog dopisa odustali od potpisivanja memoranduma o saradnji.

Kako je saopšteno, poverenik je ranije ukazao da memorandum predvidja obavezu VSS da od prvostepenih sudova pribavlja pravosnažne sudske odluke protiv zdravstvenih radnika, lekara o kojima bi potom obaveštavao LKS, što podrazumeva obradu podataka o ličnosti suprotnu zakonu.

„Dobro je što je konkretan slučaj okončan bez posledica u vidu povrede zakona i zakonom zajamčenih prava gradjana, ali on svakako zaslužuje pažnju. Reč je o još jednoj potvrdi da su kod nas i postojeći pravni okvir i faktičko stanje u oblasti obrade podataka o ličnosti daleko ispod potrebnog i očekivanog nivoa“, navodi se u saopštenju poverenika.

Istaknuto je da se unapredjenje prava pacijenata ili borba protiv korupcije u zdravstvu, mogu i moraju ostvarivati isključivo u skladu sa Ustavom i zakonom i da ne treba da budu predmet individualnih projekata, akcija ili improvizacija, „koji te ciljeve mogu samo da kompromituju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.