U trendu

Dodik: Neophodno da se svi suoče sa istinom i konačno okrenemo budućnosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da je neophodno da se svi u BiH i regionu suoče sa istinom iz proteklog rata i konačno okrenu ka budućnosti.

„Danas sa ovog mesta želim da poručim svima u BiH i regionu da se u ime mira i budućnosti naše dece i unuka, svi moramo suočiti sa istinom iz proteklog rata i konačno okrenemo ka budućnosti. Ako zajedno razobličimo zlo i nazovemo ga pravim imenom, imamo šansu da nam se prošlost ne ponovi“, rekao je Dodik u Donjoj Gradini povodom 75. godišnjice početka genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u ustaškom logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu.

Kako je naveo, mnoge srpske žrtve i potomci iz poslednjeg rata nisu dobile smiraj, jer se mnogi zločinci slobodno šetaju, a neki obavljaju i najviše državne funkcije.

Odustvo istine onemogućilo je sud i pravdu, a nedostatak suda i pravde sprečilo je pomirenje, dodao je Dodik.

On je kazao da je potrebno jasno reći ko su zločinci, a ko žrtve, jer samo kad se „suočimo sa istinom možemo doći do pomirenja i gradjenja plemenite budućnosti“.

Dodik je rekao da je RS stvorena kao institucionalna zaštita naroda nad kojim je u Drugom svetskom ratu počinjen genocid.

„Onima danas besnima i slepima od fašizma možemo reći neka pogledaju jamu u koju su nas bezdušno bacali i vide nas koji ovde stojimo i da im kažemo niste nas pobili u ratu, nećete nas pobediti ni u miru, dolazak na ovo stratište prepun je emocije bola tuge i stida što se ni nakon 75 godina nismo odužili žrtvama ustaškog genocida“, rekao je Dodik.

On je kazao da su žrtve ustaškog genocida u Jasenovcu proglašavane žrtvama fašizma bez vere i nacije i da je to bila podvala, tako se desilo da bi u bivšoj Jugoslaviji istina postala najveća žrtva.

Dodik je istakao da se ne smeju dozvoliti nove manipulacije i zastrašivanja.

„Ovde smo danas da naučimo novu lekciju o genocidu i da prestanemo da je zaboravljamo. Ovde smo da damo mir dušama i smirimo duhove prošlosti. Ovde nećemo spuštati zastave na pola koplja, ovde smo da dignemo zastave mira, da dignemo srpske zastave života, da poručimo da smo ovde, da nisu pobili sve naše ljude, i da nisu ubili ljude u nama“, rekao je Dodik.

On je pitao i da li savremeni svet koji se ponosi antifašizmom sme da ignoriše istorijske činjenice, dok ih u Hrvatskoj danas prekrajaju.

Dodik je medjutim kazao da veruje da Hrvatska danas nije fašistička NDH.

„Mi verujemo u to i gradimo politiku saradnje i poručujemo slavite vaše pobede, samo nemojte slaviti naše tragedije“, rekao je Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar