U trendu

Dogovor o osiguranju smanjiće gužve na prelazima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je u utorak uveče zadovoljstvo postignutim dogovorom o osiguranju vozila koji će i Srbe i Albance osloboditi plaćanja taksi, što će, kako se očekuje, smanjiti gužve i kolone na administrativnim prelazima.
 
„Nakon tri godine pregovora postigli smo dogovor. Naši ljudi, i Srbi i Albanci, neće morati više da plaćaju takse na administrativnim prelazima. To će im omogućiti da imaju nekoliko stotina evra više a neće biti redova na prelazima. Napravili smo nešto što je važno za obične ljude, a da nema veze sa statusom i velikom politikom“, rekao je Đurić u Briselu za B92 po završetku razgovora koji su trajali više od devet sati.
 
Direktor kancelarije je naveo da je, što se tiče najvažnijeg pitanja za Srbiju – Zajednice srpskih opština, dogovoreno da se o pojedinostima ne govori.
 
„Ono što danas nismo mogli da dogovorimo, dogovorićemo se možda neki naredni put. A da bi se dogovor postigao, mora da ima smisla. Znate naše pozicije (o ZSO), zato je to najvažnije pitanje, a sva ostala pitanja povezana su sa ZSO. Našim sagovornicima smo rekli: ‘Ako zelite da rešimo pitanja pozivnog broja, kako da naši ljudi telefoniraju po lokalnoj tarifi…. dogovorićemo se, ali ne možemo da pričamo o imovini, da nam otimate ono što smo decenijama gradili“, kazao je Đurić.
 
Upitan da prokomentariše česte izjave Prištine da je u pregovorima dobila više, i demantije Beograda, Đurić je rekao da se često stiče utisak da je svađa sve veća i veća i podsetio da su iz Brisela zbog toga mogle, kako je pisala štampa, da se čuju i opomene na račun delegacije Prištine.
 
Na konstataciju da su očekivanja bila da će sastanci dva premijera Aleksandra Vučića i Ise Mustafe trajati mnogo duže od šest sati, direktor kancelarije je rekao da je tih šest sati, ipak jako dugo.
 
„Sastanak je trajao jako dugo. Bio je intezivan, bez pauze, počeo je vrlo oštro, naša strana je jasno i rezolutno rekla šta želimo da postignemo i na šta ne možemo da pristanemo ni pod kojim uslovima, ni zbog otvaranja poglavlja“, rekao je Đurić.
 
On je dodao da je ostvaren napredak a da će razgovori biti nastavljeni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.