U trendu

Doroslovački nije dostojan da bude ni profesor

Profesorka Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada Zora Konjović izjavila je danas da nakon nalaza Pokrajinske inspekcije za visoko obrazovanje, koja je utvrdila da su postojali svi uslovi da joj se produži radni odnos, očekuje da država neće ćutati na očigledno nezakonito ponašanje dekana FTN-a Radeta Doroslovačkog.

Zora Konjović je za agenciju Beta kazala da sada očekuje zakazivanje sednice skupštinskog Odbora za obrazovanje, a najavila je da će se sa nalazom inspekcije obratiti i Ministarstvu prosvete, Zaštitniku građana, Savetu FTN-a, Senatu i Savetu Univerziteta u Novom Sadu.

„Imam ogromnu podršku kolega i intelektualne elite ove zemlje. Ovo je presedan kakav nije viđen u istoriji akademske zajednice Srbije i mislim da se na ovom slučaju mora poslati jasna poruka da nipodaštavanjima stavova stručnih tela, pretnjama, prevarama, maltretiranju i ponižavanju kolega nije mesto u akademskoj zajednici. Neko ko je spreman na takve stvari nije dostojan mesta dekana“, kazala je Zora Konjović.

Ocenila je da Doroslovački, „uz adekvatne kazne“, mora biti udaljen i sa mesta profesora, jer takav čovek ne treba da obrazuje mlade ljude u Srbiji.

Dodala je da će se boriti do kraja, jer ne želi da se njen višedecenijski rad uprlja dekanovim, kako smatra, „nečasnim postupcima“.

U odgovoru Inspekcije za visoko obrazovanje Pokrajinskog sekretarijata za nauku, u koji je agencija Beta imala uvid, navodi se da je profesorka Konjović ispunjavala sve uslove da joj se radni odnos produži i u tekućoj školskoj godini.

Inspekcija je utvrdila da su 24 profesora bila u istoj situaciji kao i profesorka Konjović, i svima je radni odnos produžen, samo njoj nije.

Inspekcija je utvrdila i da argument Doroslovačkog da Zori Konjović ne produži radni odnos jer navodno postoje sumnje u validnost njenog izbora za redovnu profesorku 2003. godine, takođe ne stoji, s obzirom da je rok za osporavanje tog izbora bio godinu dana, a od tada je prošlo 12 godina.

Kako agencija Beta saznaje, Doroslovački nije želeo inspektorima da preda dokumentaciju kojom je pokrenuta procedura osporavanja izbora u zvanje redovnog profesora Zore Konjović.

Sama profesorka, ali i njene kolege sa katedre, optužile su ranije Doroslovačkog da je navodnu inicijativu za preispitivanje izbora u zvanje Zore Konjović pokrenuo tako što ju je iznudio od teškog bolesnog penzionisanog profesora FTN-a Danila Obradovića, što je taj profesor naknadno potvrdio svedocima.

„Mislim da je sada svima jasnije da imamo posla sa čovekom koji ne preza ni od uskraćivanja javnih isprava zvaničnim državnim organima. Nalaz inspektora je samo jedan u nizu dokaza o flagrantnom kršenju prava ali i ljudskog dojanstva. Nadam se da ni država neće ćutati“, kazala je Zora Konjović.

Ona je ranije optužila Doroslovačkog da joj je uputio pretnje i ucene kako bi se dobrovoljno penzionisala i podnela tužbu Etičkom komitetu Senata Univerziteta u Novom Sadu protiv Doroslovačkog i zatražila da mu to telo izrekne meru javne osude.

Ukoliko Etički komitet izrekne tu kaznu Doroslovačkom, to može biti razlog za njegovu smenu, na osnovu Zakona o visokom obrazovanju Srbije, jer dekan fakulteta ne može biti osoba koja je prekršila kodeks profesionalne etike.

Zoru Konjović podržalo je i 40 od 43 nastavnika i asistenata sa njene Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku, a peticiju za njen ostanak na fakultetu potpisalo je više od 1.000 akademskih građana, profesora, asistenata, studenata i uglednih IT stručnjaka iz Srbije i inostranstva.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić izrazio je ranije nadu da će profesorka Zora Konjović nastaviti da radi na FTN-u, jer bi to, kako je kazao, bilo dobro i za nju i za čitavu akademsku zajednicu.

„Fakulteti imaju svojstvo pravnog lica i ljudi koji rukovode njima snose odgovornost za zakonitost svoga rada, a snose i odgovarajuću etičku odgovornost“, rekao je Nikolić za agenciju Beta pre desetak dana.

Matični naučni odbor Ministarstva prosvete Srbije zadužen za elektroniku, telekomunikacije i IT takođe je podržao Zoru Konjović i ocenio da je takav pokušaj njenog penzionisanja „veoma štetan“ za ugled FTN-a, Univerziteta u Novom Sadu i za celokupnu akademsku zajednicu u Srbiji.

Tokom afere, koja traje dve nedelje, uprava FTN-a se oglasila samo jednom krajem septembra i navela da je to ujedno i prvi i poslednji put da se oglašava povodom slučaja profesorka Konjović, poželevši joj srećan dolazak u penziju.

Povezane vesti:

Apel za profesorku FTN predat ministru prosvete

Uprava fakulteta pokušala da uruči otkaz profesorki

Profesorka tvrdi da je dekan FTN-a ucenjivao

Uprava profesorki želi srećan odlazak u penziju?

Zaustavite uništavanje Fakulteta tehničkih nauka

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar