U trendu

Dr Kon: Preteća situacija, uskoro ćemo imati nove mere i zabrane!

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je da je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona u Beogradu ponovo preteća i da će najverovatnije uskoro biti uvedene neke zabrane, kao što je zabrana poseta bolnicama ili nošenje maski u javnom prevozu i prodavnicama.

Kon je ukazao i da bi se u julu, zbog povratka studenata kućama, pretnja mogla proširiti i po čitavoj Srbiji.

Do pogoršanja situacije je došlo posle 5. juna kada su ograničenja javnog okupljanja bila na hiljadu, a kasnije potpuno ukinuta, napomenuo je dr Predrag Kon u objavi na Fejsbuku.

„Mnogo se ovo pogoršanje situacije u javnosti povezuje i sa derbijem Partizan-Zvezda odigranim 10. juna, mada novooboleli u Srbiji ne daju podatak da su bili na derbiju (bar meni nije poznato). Iz Crne Gore opet stižu podaci da je preko deset njihovih novoobolelih mlađih ljudi bilo u Beogradu na derbiju“, naveo je Kon, koji je i član Kriznog štaba.

Nakon pojave virusa u studentskim domovima, ali i na privatnim žurkama, pojedinim radnim kolektivima dolazilo je do utvrđenog prenosa virusa kada su se zaista otkrivali brojni asimptomatski slučajevi među kontaktima sa obolelim, dodao je Kon.

„Vrlo je veliki broj dnevnih pregleda sumnjivih slučajeva na Infektivnoj klinici u Beogradu. Na kraju treba reći i da mnogi misle da je posebna pretnja dolazila zbog izbora koji su juče sprovedeni“, naveo je Kon.

Kon je istakao da nikada nije zaustavljena obaveza da, kada se igraju utakmice, mora da se poštuje distanca među gledaocima tako što se upotrebljava svaka druga stolica, odnosno odobrava duplo manji broj gledalaca, napominjući da „mnogi misle da je to nemoguće…“.

„Kažem da samo u tom slučaju treba sprovoditi kažnjavanje klubova zabranom igranja pred gledaocima što će ili razrešiti problem ili će se stalno igrati pred praznim gledalištem. Za studente je davno dogovoren postupak…“, naveo je Kon, dodajući da je „naša trapavost i usporenost omogućila da dođe do prenosa virusa u ovoj populaciji“.

Živeti se mora

Kon je naglasio da se živeti mora.

„Nema više vanrednog stanja, neće ga ni biti, ne možemo mi to finansijski da izdržimo i nemojmo se porediti po tom pitanju sa Francuskom ili Nemačkom. Da može da se bude disciplinovan pokazuju stariji. Više NIKADA (ako se budem pitao) neće najstarija generacija biti zatvorena, osim onih koji su u kolektivima za negu starih jer nema drugog rešenja“, naveo je Kon.

On je ponovio da i dalje smatra da je vanredno stanje, kao i policijski čas, bilo neophodno na početku i da misli da na dalje neće biti neophodan za stariju generaciju.

„Sasvim je suprotno kada je mlađa generacija u pitanju“, ukazao je Kon.

Kritika na „sva usta“ bez ijednog rešenja osim zatvaranja i zabrana nije rešenje na duge staze, smatra Kon.

„Nekih zabrana će najverovatnije uskoro biti, npr. zabrane poseta bolnicama. Biće verovatno i nekih obaveznosti (npr. nošenje maski u javnom prevozu ili još u prodavnicama). Najosnovnije je da se propisane mere sprovode. Ako se ne sprovode moraće da bude kažnjavanja. Bar je to moje mišljenje“, napisao je Kon.

Kon je napomenuo da Srbija nikada nije prihvatila švedski model, ali da je činjenica da nam se trenutno uz pogoršanje situacije dešava i prokužavanje, što vrlo sporo povećava kolektivni imunitet.

„To najverovatnije neće biti dovoljno. Pravi izazov najverovatnije dolazi na jesen. U međuvremenu, treba da se prošire kapaciteti za lečenje i izolaciju“, mišljena je Kon.

Kon je naveo da će borba za živote trajati još dugo, dodajući da mu je potreban odmor, baš kao i zdravstvenim radnicima koji su izgarali na svom poslu.

„Jedini epidemiološki ostvariv cilj je čuvanje života. Virus se bez vakcine drugačije zaustaviti ne može. Za sada nemamo baš nešto sreće ni sa letom… i od leta smo mnogo očekivali, pa i dalje se nadamo“, poručio je Kon, završivši objavu sa porukom: „Čuvajte se!“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)