U trendu

Dr Tiodorović: Žarišta u četiri grada, današnja utakmica predstavlja rizik

U Srbiji je juče zabeležen rast broja zaraženih za 102, tako da ukupan broj inficiranih od izbijanja epidemije iznosi 13.092. Još jedan pacijent izgubio je bitku sa kovidom-19. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Krizni štab je odlučio da Kliničko-bolnički centar Bežanijska kosa uđe u kovid sistem, a maske će biti obavezne u gradskom i međugradskom prevozu.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da današnja Kup utakmica između Partizana i Vojvodine u Nišu može biti jedan od rizika.

Utakmica predstavlja rizik

– Današnja utakmica predstavlja rizik, ali moram da istaknem da i manji skupovi poput proslave rođendana i svadbi u zatvorenom prostoru predstavljaju rizik – ističe Tiodorović za RTS.

Četiri grada su žarišta

On navodi da Beograd, Novi Pazar, Tutin i Vranje predstavljaju žarišta i da pored Bežanijske kose, kovid bolnica postaje i Klinika za plućne bolesti u Nišu.

– Na jugu imamo mnogo pneumonija. Po podacima od juče, danas i jutros preko 60. Najteži bolesnici se zbrinjavaju u Kliničkom centru u Nišu. Trenutno se u kovid bolnici nalazi 85 pacijenata, 48 pozitivnih, a ovi drugi se proveravaju i testiraju – navodi za RTS šef Kriznog štaba za jug Srbije.

On napominje da su u svim bolnicama zadržane i kovid ambulante u kojima, kako kaže, mogu da se jave oni koji osete neke tegobe.

Govoreći o novim merama Kriznog štaba, navodi da su to mere koje su i do sada bile u primeni, ali da je ovo sada podvlačenje ozbiljnosti situacije jer, kako kaže, neophodno je da stanovništvo bude svesno da smo u situaciji jednog talasa.

Ističe da su ove mere podsećanje na svu ozbiljnost prenošenja infekcije koja se i dalje održava.

Kako kaže, očekuje da će se građani ponašati savesnije sa obzirom na povećan broj novoobolelih.

– Očekujem da će građani shvatiti da je ovo zadnji trenutak da uozbiljimo kompletnu situaciju. Nećemo imati potrebe da se vraćamo rigoroznim merama poput policijskog časa, ali moramo da budemo mnogo savesniji – poručuje Tiodorović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.