Draganu Velikiću uručena NIN-ova nagrada

NIN-ova nagrada za najbolji roman godine na srpskom jeziku uručena je večeras u Skupštini Beograda piscu Draganu Velikiću za roman “Islednik”.

Obraćajući se okupljenima, Velikić je kazao da su NIN-ovu nagradu stvorili pisci koji su danas, prema njegovim rečima, klasici srpske književnosti, ali i čitaoci.

On je ocenio da je kultura u Srbiji u prethodnih 25 godina izgubila značaj i da umesto nje danas dominiraju tabloidi.

Velikić je uz Dobricu Ćosića i Živojina Pavlovića, dva puta dobio NIN-ovu nagradu za roman godine, prethodni put 2007. godine za roman “Ruski prozor”.

Dodeljujući nagradu, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac ocenio je da je reč o najznačajnijem, najprestižnijem i najuticajnijem priznanju na srpskoj književnoj sceni.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika NIN-a Milana Ćulibrka, prvi put u istoriji ovog priznanja, koje je uručeno po 62. put, Ministarstvo kulture i informisanja stalo je iza nagrade za roman godine.

“NIN je oduvek vodio računa o kulturi, i onda kada ni država ni drugi to nisu činili. NIN će uvek kritikovati svaku vlast, prošlu, sadašnju i buduću, za sve loše poteze koje bude napravila”, kazao je Ćulibrk.

Obrazlažući odluku petočlanog žirija, njegov član Mihajlo Pantić naveo je da je roman “Islednik” “sugestivno i slojevito ispripovedana priča o uslovljenosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno uticati”.

Redakcija NIN-a dodelila je i nagradu za Ličnost godine za 2015. a dobitnica je košarkašica Nataša Kovačević, koja je nastavila karijeru nakon teške saobraćajne nesreće. 

Dodeli nagrade prisustvovali su i šef diplomatije Ivica Dačić, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović i predsednik Nove stranke Zoran Živković.

(Beta)

Ostavite komentar