Drobnjak: Prohodni svi putevi prvog i drugog reda

Svi državni putevi prvog i drugog prioriteta u Srbiji su prohodni za saobraćaj i trenutno nigde nema zastoja, izjavio je v.d. direktor Puteva Srbije Zoran Drobnjak i apelovao na vozače, posebno autobusa i kamiona, da zbog vremenskih uslova budu oprezni i ne pretiču druga vozila.

“Putari dežuraju 24 časa dnevno, angažovano je 555 kamiona, 327 mašina, 162 putarca koji obilaze sve puteve i kontrolišu da li su očišćeni svi putevi i ukupno 2.172 radnika, zajedno sa vozačima,  mašinistima i nadozrnim organima”, rekao je Drobnjak.

On je dematovao tvrdnje pojedinih medija da je kolima, kada se vraćao sa Zlatibora, bio zaglavljen kod Čačka.

“Rečeno je da je direktor Puteva Srbije zavejan, a nije bilo zastoja na obilaznici oko Čačka, niti na putu pre i posle Čačka, pa ne znam gde sam onda to bio zavejan”, rekao je Drobnjak.

On je objasnio da je na Zlatiboru bilo 25.000 ljudi za doček Nove godine i da su svi krenuli da se vraćaju, pošto je sutra radni dan, pa se zato formirala velika kolona koja se kretala brzinom od najviše 35 kilometara na sat.

Čelnik Puteva Srbije, koji kaže da će noć provesti obilazeći putare, naveo je da putari imaju dovoljno materijala za posipanje puteva, da je nabavljeno 60.000 tona soli i 150.000 tona rizle.

On je podsetio da je najavljena ledena kiša u noći između utorka i srede i da su putari spremni za takvu situaciju.

“So deluje do minus osam, kada je niža putari moraju češće da čiste da se ne bi javljao led. Putari su spremni za ledenu kišu i trudićemo se da saobraćaj funkcioniše na svim putevima prvog i drugog reda”, kazao je Drobnjak.

On je istakao da su najugroženiji delovi tamo gde su niske temeprature, kao što su Čestobrodica, Mečka, Rudnik i druge kritične deonice.

Drobnjak ističe da niske temeprature i vetar koji pravi nanose dosta  otežavaju putarima posao i apelovao na vozače da ne pretiču i da obavezno koriste zimsku opremu.

On je naglasio da je primetio da vozači kamiona i autobusa pretiču putarska i druga vozila.

Drobnjak je rekao da je danas bilo više incidenata, na primer na autoputu kod Ražnja, gde su se dva šlepera bugarskih registracija preporečila jer nisu imala zimske gume.

“Oko 20 sati je bio udes od Beogada ka Nišu kod Aleksinca i tu su raščišćena dva kamiona koja su proklizala”, rekao je Drobnjak.

On je kazao da se ta nezgoda dogodila zbog neodgovorajućih pneumatika, da nije bilo povređenih i da to ustvari nije bio lančani sudar.

(Tanjug)

 

Ostavite komentar

Oznake