U trendu

Drugoj ženi ne može prva penzija

Ukoliko penzioner udovac preuzme penziju pokojne supruge i počne da je prima kao porodičnu, on ne može ta primanja da ostavi drugoj zakonitoj ženi i tako joj obezbedi egzistenciju

Gastarbajter iz Trstenika, koji je sa suprugom godinama radio u Švajcarskoj i stekao penziju, doduše manju nego što je bila njena, rešio je da posle ženine smrti preuzme njena veća primanja na šta po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju ima pravo. Posle čega je počeo da prima porodičnu penziju.

Kaže da je svoju ličnu i zarađenu penziju podigao odjednom, jer švajcarsko zakonodavstvo to omogućava. Odnosno, da mu je strana penzija isplaćena u celini, pa Švajcarci više nemaju obavezu da mu mesečno isplaćuju novac, iako je u statusu penzionera.

Ovaj Trsteničanin se u međuvremenu ponovo oženio i pošto mu druga zakonita žena nigde ne radi, hteo je da vidi kako da je obezbedi posle njegove smrti.

Pomislio je da je najjednostavnije da ona nasledi penziju njegove prve, pokojne žene koju on za života prima. Obratio se, kaže, za pomoć i Fondu PIO gde su mu rekli da prema švajcarskim propisima pravo na porodičnu penziju prestaje kada penzioner ponovo zaključi brak. Odnosno, da druga supruga ne bi mogla da ostvari pravo na porodičnu penziju po smrti muža. Ali, da se za dodatne informacije javi tamošnjem penzijskom fondu.

Isto to potvrdili su i „Politici” u PIO fondu, objašnjavajući da prema švajcarskim propisima, pravo na porodičnu penziju prestaje kada se penzioner ponovo zvanično oženi.

Druga supruga ne može da nasledi porodičnu penziju po smrti muža, s obzirom na to da on nije ni bio korisnik svoje, lične penzije, već ženine.

(Jasna Petrović-Stojanović, „Politika“)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.