U trendu

Država da zaštiti novinare i medije od pretnji

Asocijacija onlajn medija (AOM) osudila je danas pretnje upućene redakciji KRIK-a i novinarki Dragani Pećo i pozvala državne organe da „napokon“ preduzmu mere kojima će se zaustaviti „kontinuirano ugrožavanje bezbednosti novinara u Srbiji“.

AOM je u saopštenju ocenio da se na meti zastrašivanja isključivo nalaze novinari i mediji koji nisu bliski vlastima, „odnosno oni koji profesionalno i kritički izveštavaju o političkim i društvenim fenomenima“.

„Ukoliko državni organi i dalje budu pasivno posmatrali nasilje nad novinarima i njihovo zastrašivanje, ili budu donosili apsurdne sudske presude po kojima pretnje smrću proglašavaju ‘izražavanjem mišljenja’, AOM će smatrati da vlast stoji iza ovih incidenata, odnosno da je otvorila sezonu lova na ‘nepodobne’ novinare, ali i uopšte kritičko mišljenje i izražavanje“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da će Asocijacija obavestiti sve domaće i medjunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode izražavanja i bezbednošću novinara o pretnjama upućenim novinarki Dragani Pećo i redakciji KRIK-a, u kojima im je poručeno da ih „treba postrojiti i streljati kao strane agente u Srbiji“.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) saopštila je ranije da je podnela krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu zbog pretnji koje su dve osobe na socijalnim mrežama uputile novinarima KRIK-a, nakon nedavnih istraživanja imovine državnih funkcionera.

KRIK je naveo da su pretnje stigle nakon kampanje koju su protiv redakcije „mesecima vodili provladini mediji, ali i pojedini zvaničnici“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.