Država još nije obezbedila službenu upotrebu ćirilice

Zaštitnik gradjana upozorio je danas, povodom Medjunarodnog dana maternjeg jezika, da Srbija ni devet godina nakon donošenja Ustava nije obezbedila službenu upotrebu ćiriličnog pisma, ali ni sve udžbenike na jezicima i pismima nacionalnih manjina.

Ta institucija je u saopštenju ocenila da briga o očuvanju jezika zahteva da država bez odlaganja kreira jezičku politiku koja će uz garancije i zaštitu upotrebe velikog broja manjinskih jezika u obrazovanju, informisanju i kulturi, “kao civilizacijsku obavezu sagledati i očuvanje srpskog jezika i ćiriličkog pisma”.

“Iako obavezna da brine o maternjim jezicima svih svojih gradjana, ni devet godina nakon donošenja Ustava, Srbija nije obezbedila službenu upotrebu ćiriličkog pisma, s obrazloženjem da informacioni sistemi podržavaju samo potrebu latiničnog pisma”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je zaštitnik gradjana uputio 2015. godine preporuke kako bi se otklonili propusti i precizno uredio položaj, način uvodjenja i organizovanja dvojezične nastave na srpskom i jeziku nacionalne manjine, kao jednog od modela obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina.

“Zabrinjava činjenica da pripadnici nacionalnih manjina po završetku školovanja često nemaju funkcionalno znanje srpskog jezika i samim tim jednake šanse u daljem obrazovanju i prilikom zapošljavanja, što dovodi i do povaćenja etničke distance, na štetu razvoja gradjanskog društva”, navela je ta institucija.

Zaštitnik je nadležnim organima uputio i preporuke da u najkraćem roku otklone nedostatke na koje su gradjani ukazali, koji se odnose na činjenicu da operativni sistemi pojednih državnih organa onemogućavaju ostvarivanje prava na izbor i upotrebu ličnog imena u upravnim aktima i službenim evidencijama.

(Beta)

Ostavite komentar