Državni sekretar Ministarstva za rad Srbije: Sistemski unapredjujemo položaj osoba sa …

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić rekao je danas da Vlada Srbije i to Ministarstvo imaju sistemski pristup unapredjenju položaja osoba sa invaliditetom.

On je na Skupštini Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije (NOOIS) rekao da je dokaz za to činjenica da Ministarstvo organizuje sajmove na kojima te osobe mogu da izlože svoje radove.

„I ove godine će na Sajmu obrazovanja na zakupljenom prostoru od 1.000 kvadrata osobe sa invaliditetom moći da prikažu svoje radove“, rekao je Nerić.

Dodao je da je jedan od predstojećih ključnih poslova izrada strategije za unapredjenje položaja osoba sa invaliditetom za period do 2024. godine i akcionog plana za njeno sprovodjenje.

Ministarstvo, prema njegovim rečima, poklanja pažnju stvaranju uslova za uspešniji rad osoba sa invaliditetom i adaptiraće objekte za rad, obezbediti opremu i povećavati pristup svim institucijama.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDENa pitanje novinara da li se odustalo od deinstitucionalizacije (izmeštanja osoba sa invaliditetom i intelektualnim i mentalnim teškoćama iz institucija u porodično okruženje) Nerić je rekao da se „nije odustalo, ali da je to proces koji zahteva razvoj niza pratećih usluga“, kao servisa podrške porodici.

Izvršni direktor NOOIS-a Ivanka Jovanović rekla je da ta organizacija okuplja sva uduženja osoba sa invaliditetom i da će raditi na unapredjenju zapošljavanja, obrazovanja i pristupačnosti institucijama.

„Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je naš najznačajniji partner i do sada smo saradnjom ostvarili dobre rezultate, a kroz kampanju „Integritet“ podizali smo svest o pravima osoba sa invaliditetom“, rekla je Jovanović.

Ona je kazala da će se organizacija boriti za bolji kvalitet života osoba sa invaliditetom i protiv diskriminacije.

Na pitanje kako je Komitet UN ocenio izveštaje o sprovodjenju Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom koju je Srbija potpisala pre deset godina Jovanović je rekla da je dao „neke preporuke“.

„Komitet je ocenio da Srbija najvećim delom sporovodi Konvenciju i dao nekoliko preporuka koje se odnose na deinstitucionalizaciju i veće zapošljavanje osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada“, kazala je Jovanović.

Kako je rekla, nema tačnih podataka, ali se procenjuje da je zaposleno od 15 do 20 odsto osoba sa invaliditetom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.