U trendu

Državni službenici ne poznaju dovoljno propise

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas da se veliki broj slučajeva diskriminacije u Srbiji odnosi na diskriminaciju pred organima javne vlasti, ali da praksa pokazuje da državni službenci ne diskriminišu namerno, već zbog nepoznavanja propisa.

„Ono što jeste ohrabrujuće je da se u našoj praksi ispostavilo da zaposleni nisu imali nameru da izvrše diskriminaciju, već da nisu u dovoljnoj meri poznavali propise“, rekla je Janković.

Dodala je da se broj takvih slučajeva smanjuje, ali da će ove godine biti obavljene obuke za veliki broj sužbenika i da će poznavanje antidiskriminacionih propisa postati obavezan deo stručnog ispita za rad u državnim službama.

Ona je novinarima pre skupa o izmeni Zakona o zabrani diskriminacije rekla da će u tom Zakonu zbog prilagodjavanja sa evropskim direktivama biti poboljašane odredbe o položaju osoba sa invaliditetom na tržištu rada, o jednakom pristupu uslugama za žene i muškarce i definiciju posredne diskriminacije.

Janković je dodala da će zakon biti izmenjen i u delovima za koje se kroz praksu pokazalo da smanjuju efiukasnost zaštite gradjana, a novčane kazne za diskriminatore biće povećane, jer njihov iznos godinama nije menjan.

Bivša poverenica i profesorka na Pravnom fakultetu u Nišu Nevena Petrušić kazala je da ni najbolji zakon nije garancija da će se norme primenjivati.

„Dobar zakon je podloga, ali je sve u ljudima koji primenjuju zakon. Ne treba samo da reagujemo kada diskriminacija dodje, već da naučimo kako se treba ophoditi prema ljudima“, rekla je Petrušić novinarima.

Ona je ocenila da u društvu u Srbiji i dalje ima diskriminacije, predrasuda i stereotipa, i da je velika distanca prema pojedinim društvenim grupama. To stanje se prevazilazi i uvodjenjem tih tema, kakva je tolerancija, u obrazovne programe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.