U trendu

Držva sprema pomoć od 4,5 milijardi za preporod Srba na KiM

Vlada Srbije pripremila je specijalni ekonomski paket za preporod srpskih sredina na Kosovu i Metohiji vredan čak 4,5 milijardi dinara.

Kako saznaju „Novosti“, ovaj kapitalni plan koji zadire u mnoge sfere društva: od infrastrukture, zdravstva, školstva, socijalnog sektora, preduzetništva, sastoji se od niza projekata i cilj je da sačuva i materijalno osnaži naš narod na KiM i učvrsti ga u nameri da ne napušta svoje domove.

Težnja je takođe da se Srbima, ali i Albancima, na terenu omoguće bolji životni standard i perspektiva, odnosno da se ne tavori u vakuumu koji traje na političkom koloseku gde Beograd, zasad, uzaludno traži kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje za našu južnu pokrajinu.

List prenosi da je u okviru dokumenata pripremljenih za izradu nacrta Zakona o posebnoj državnoj pomoći autonomnoj pokrajini, predviđeno obnavljanje proizvodnje „Prve petoletke“ u Leposaviću, izgradnja učeničkog doma za Poljoprivrednu školu u Lešku, dok je plan da Kosovska Mitrovica dobije novu zgradu Univerziteta i fudbalski kompleks, novo obdanište i most preko Ibra na lokaciji „Dudin krš“ kao vezu sa Zvečanom i centralnom Srbijom.

Takođe, planirana je i izgradnja bolnice u okviru KBC Priština sa sedištem u Gračanici i Instituta za sudsku medicinu, fabrike akumulatora u Zvečanu, ljutih alkoholnih pića od grožđa u Orahovcu, čipsa u Vitini, farme pilića i fabrike stočne hrane u Prištini, obnova pogona „Simpa“ u Zubinom Potoku… Beograd želi i da izgradi kuće, obnovi saobraćajnice, da na sve načine pomogne domaćinstvima koja se bave poljoprivredom, ali i da rekonstruiše obrazovne ustanove…

– Reč je o velikim projektima, pre svega, u oblasti zdravstva i obrazovanja, među kojima su izgradnja zgrade Univerziteta, renoviranje Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, kao i izgradnja zdravstvenog centra u Gračanici. Očekuje se da budu odobrena i sredstva za otkupne stanice i farme za uzgoj stoke – rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar