U trendu

DS: Da se uvede naknada za nezaposlene majke s troje i više dece

Demokratska stranka (DS) uputiće Skupštini Srbije inicijativu da se uvede mesečna naknada za nezaposlene majke s troje i više dece.

Ta naknada bi se isplaćivala dok najmladje dete ne napuni 18 godina, najavila je DS tokom današnjeg protesta ispred Vlade Srbije.

Oko 150 okupljenih protestovalo je u Nemanjinoj ulici zbog izjave premijera Aleksandra Vučića kojom je, kako je ocenjeno, uvredio sve žene i majke Srbije.

Potpredsednica DS Tamara Tripić najavila je da će ta stranka preduzeti niz parlamentarnih, ali i vanparlamentarnih aktivnosti kako bi se skrenula pažnja na položaj žena koje su, kako je ukazala, heroji, jer su bile dovoljno hrabre da decu radjaju i odgajaju u Srbiji.

„Cilj nam je podizanje svesti nosiocima vlasti u Srbiji koji ne razumeju s kojim problemima se majke u Srbiji nose svaki dan“, navela je Tripić.

Na protestu su istaknute parole „Mame nisu same“, „Mame ne ćute“ i „Mama, imenica koja nema cenu“, „Izvini se“, a dekor su bile i zvečke za bebe. Skup su podržali predstavnici još nekih opozicionih stranaka poput Socijaldemokratske stranke.

Pročitano je pismo premijeru Srbije u kojem se od njega traži da se izvini svima koje je njegova izjava uvredila, i da podrži inicijativu o mesečnoj naknadi za nezaposlene majke s troje i više dece.

„Atmosfera uvredljivih poruka i tenzija u političkoj retorici nanose veliku štetu čitavim generacijama mladih koji su pred izborom da li da zasnuju svoje porodice u Srbi“, ukazano je u pismu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.