U trendu

DS: Djaci i nastavnici u Srbiji neće biti adekvatno sanitarno zaštićeni, uz maske potrebni i …

Odbor Demokratske stranke za prosvetu je danas saopštio da deli zabrinutost gradjana Srbije što pred septembarski početak školske godine „ne postoji jasan plan“ kako će se odvijati nastava, a ministar Mladen Šarčević „pere ruke“ od odgovornosti i „prebacuje je na roditelje, nastavnike i škole“.

Stranka smatra da nastavnici i djaci neće biti adekvatno sanitarno zaštićeni i ukazuje da je veliki broj nastavnika u zdravstvno ugroženim kategorijama.

„Sama maska ne može biti dovoljna zaštita i zato Resorni odbor Demokratske stranke za prosvetu predlaže da se za sve nastavnike i djake kupe viziri ako se nastava bude odvijala u učionici“, piše u saopštenju.

DS navodi da će nastavnici biti dodatno opterećeni jer će raditi sa po dve grupe učenika, a čega ih i onlajn nastava i deljenje materijala i domaćih zadataka, pri čemu će obrazovanje dece ipak svejedno trpeti jer će časovi biti skraćeni.

To što je roditeljima omogućeno da se izjasne da li žele da njihova deca idu u školu ili ne, DS smatra načinom da se odgovornost s Ministarstva prosvete prebaci na roditelje koji nemaju dovoljno informacija, ne upravljaju budžetom i ne bi ni trebalo da odlučuju o obaveznom obrazovanju jer je to posao Ministarstva.

„Apelujemo na Ministarstvo prosvete da sačini i podeli sa javnošču plan delovanja kada nastupi treći talas i kada ne bude moguće održavati nijedan deo nastave u školama, odnosno kada bude apsolutno neophodno preći na onlajn nastavu“, traži DS.

U saopštenju se procenjuje da će, kako zasad izgleda, ponovo biti „imitiranja onlajn nastave uz slanje domaćih zadataka i nastave na televiziji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.