U trendu

DS dolazi na sastanak opozicije

LDP: Upućen poziv za sastanak Pajtiću i predstavnicima DSPredsednik LDP Čedomir Jovanović, predsednik SDS Boris Tadić i predsednik LSV Nenad Čanak pozvali su predsednika DS Bojana Pajtića na razgovor 22. januara o formiranju zajedničke liste na izborima, a iz Demokratske stranke odgovoreno je da na razgovor dolaze Dragoljub Mićunović i Goran Ješić.

Sastanak će, kako se u saopštenju dodaje, biti održan u prostorijama Liberalno demokratske partije u petak, 22. januara u 12 časova.

Socijaldemokratska stranka, Liberalno demokratska partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Narodni pokret Srbije i Zeleni Srbije ocenili su da na jučerašnjem sastanku opozicije nije postignut konačan dogovor o zajedničkom delovanju i pozvali lidera Demokratske stranke (DS) Bojana Pajtića da 22. januara dodje na nastavak razgovora. 

„Nakon sastanka (u utorak) jasnija su nam razmišljanja predstavnika opozicije koji su bili prisutni, ali nažalost nismo ništa bliže dogovoru nego što smo bili pre ovog sastanka“, navedeno je u saopštenju ovih stranaka nakon sastanka opozicije koji je u utorak održan u prostorijama DS-a u Beogradu.

Dodaje se i da oko tačaka koje je na sa sastanku opozicije izneo predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić postoji saglasnost, ali one se nalaze i u već postignutom sporazumu ovih pet stranaka.

Kako je istaknuto, budući da zbog formata sastanka nije mogao biti postignut nikakav dogovor, još jednom jednom je upućen poziv Demokratskoj stranci da se priključi već postojećem savezu, koji postoji već pola godine.

Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović i potpredsednik DS Goran Ješić predstavljaće 22. januara Demokratsku stranku na sastanku sa koalicijom koju predvode SDS i LDP, saopštila je danas Demokratska stranka.

Dodaje se da će predsednik DS Bojan Pajtić 22. januara učestvovati na sednici Predsedništva Partije evropskih socijalista (PES) u Briselu.

Povodom jučerašnjeg sastanka Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ ocenili su da ceo opozicioni blok mora staviti sve svoje resurse i potencijale oko zajedničkog nastupa na najavljenim vanrednim parlamentarnim izborima.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ saopštili su danas da su u potpunosti iznenadjeni naknadnim stavom opozicionog saveza oko Socijaldemokratske stranke, u kome se žali da zbog formata jučerašnjeg sastanka nije mogao biti postignut nikakav dogovor.

Sindikati su upozorili da kod gotovo svih gradjana postoji velika odbojnost prema politici, pa čak i zgražavanje, jer se svi oni u toj političkoj borbi i svakom eventualnom prepucavanju osećaju izdanim i prevarenim, zabrinuti su za budućnost i nemaju vremena za „nadigravanja“.

Pokret za preokret saopštio je da je sastanak 19 stranaka i pokreta i dva sindikata ispunio svoj cilj i pokazao da udruživanje kako bi se porazio režim Aleksandra Vučića prevazilazi stranačke interese, kao i da je iznenadjen saopštenjem SDS-a.“U saopštenju SDS-a relativizuje se osnovna poruka sastanka a to je da se opozicija dogovorila oko ključne stvari – da se okupi kako bi porazila Vučićev režim i da niko od učesnika sastanka neće ući u koaliciju sa vladajućim strankama. Relativizuje se i dogovor da će se svi učesnici sastanka zalagati za poštene izbore i da će imati koordinisanu saradnju na svim nivoima vlasti, kao i da će biti formirano telo koje će se baviti koordinacijom tog dela opozicije“, naveo je Pokret.

Taj pokret je ocenio da je SDS prekršio dogovor da se juče ne daju izjave, dodavši da želi da veruje da je reč o političkoj nespretnosti, a ne o lošoj nameri i da saopštenje ne znači da SDS odustaje od dogovorenih zaključaka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.