U trendu

DS, SDS i ZSS pozvali opoziciju da se ujedini

Lideri Demokratske stranke (DS), Socijaldemokratske stranke (SDS) i stranke Zajedno za Srbiju (ZSS) pozvali su danas sve predstavnike gradjanski orjentisanih stranaka da se ujedine i da se zajedno bore za gradjansku i prosperitetnu Srbiju.

Oni su u Beogradu, na Drugoj izbornoj skupštini ZSS ocenili da DS, kada je posle 5. oktobra 2000. godine došao na vlast, „nije bio spreman za toliku odgvornost“.

Lider DS-a Bojan Pajtić izjavio je da „živimo u teškim vremenima“, kada svako ko pokaže „da ima kičmu“ i suprotstavi se vlasti, bude žrtva tabloidnih medija, pri čemu mediji „robuju“ zahtevima „gospodara“, što je dovelo do „satanizovanja opozicije“.

„Deo odgovornosti snosimo i mi. Posle 2012. godine smo oslabili zato što smo se bavili sobom, umesto da smo se koncentrisali na ono što su problemi koje nosi vlast, (problemi) onih koji ne razumeju šta su uredjeno društvo i država, vladavina prava, ekonomija“, rekao je Pajtić.

On je ocenio da danas „diletanti“ vode privredu, sprovode reforme, otvaraju univerzitete, što ne može da izadje na dobro, a mandatar, umesto da formira vladu iako ima većinu, bavi se populizmom i demagogijom.

„Juče smo videli kako izgleda kada jedan čovek preuzme ulogu lekara opšte prakse, šalterskog službenika, zavoda za zapošljavanje, zaštitnika gradjana, kada čovek radi sve ostalo, umesto da formira Vladu i radi ono za šta su ga platili gradjani Srbije“, rekao je Pajtić.

Pjtić je rekao da posao premijera nije da razgovara sa svakim gradjaninom, već da radi svoj posao, kako bi što više investitora došlo u Srbiju, kako bi se izglasavali zakoni i nastavili procesi u evropskoj agendi.

Pajtić šansu vidi u ujedinjavanju demokratskih snaga, što bi trebalo da donese rezultat već na predsedničkim izborima sledeće godine.

„Važno je da skupimo snage za pristojno društvo. Ova vlast, dok nismo ujedinjeni, neće biti kontrolisana, ni smenjiva“, ocenio je Pajtić.

Predsednik SDS-a Boris Tadić rekao je da je potrebno formiranje Unije gradjanskih demokratskih snaga, kako bi se suprotstavili aktuelnoj vlasti, koja se zasniva na „lažima, manipulacijama javnosti i korupciji“.

„Oni su generator korupcije. Ova vlast se ne bori protiv organizovanog kriminala, već ga podstiče. Ovo je vlast koja pokušava da unizi svoje političke protivnike i da promeni ekonomske odnose u Srbiji kako bi mogli dugoročno da vladaju, jer preuzimaju čitave sektore privrede za sebe“, rekao je Tadić.

Po njegovim rečima, na primeru beogradske opštine Vračar se vidi kako vlast nudjenjem beneficija odbornicima pokušava da promeni izbornu volju gradjana, zbog čega je i nastala vlast Srpske napredne stranke (SNS) u toj opštini.

Prvi predsednik DS-a Dragoljub Mićunović ocenio je da će aktuelna vlast završiti kao farsa, koja je „u nevreme izigravala vlast jednog čoveka nad državom“.

„Glavu gore, ništa nije strašno. Ovo vreme će nam pomoći da vidimo gde smo pogrešili. Nismo bili spremni za vlast, sada imamo priliku da sve sagledamo da ne bismo ponavljali greške. A ova vlast je loša i poješće samu sebe“, ocenio je Mićunović.

Predsedn ZSS Dušan Petrović rekao je da bi stranke nastale iz DS-a i sve demokratski orijentisane partije trebalo da se koncentrišu i da već sada razmišljaju šta će biti posle „Vučićeve epohe“.

„Borićemo se oštro, taj trenutak kada se desi, mi ne smemo ponovo biti nespremni. Vreme je za jasnu viziju kako Srbija treba da izgleda“, rekao je Petrović.

On je na današnjoj izbornoj skupštini ZSS ustupio mesto predsednika stranke Nebojši Zelenoviću, gradonačelniku Šapca, za koga je rekao da je „čovek koji je svoje političke veštine podigao na visok nivo“.

Zelenović koji je i jedini kandidat za mesto predsednika, predstavio je svoj program, kojim bi trebalo da se unaprede svi segmenti društva – ekonomija, poljoprivreda, obrazovanje, zdravstvo, državna uprava.

„Misija nam je da gradjane uverimo da je rešenje svih problema to da sami rešavamo svoje probleme, a ne da se oslanjamo na jednog čoveka. Tako će biti stvorena moćna Srbija“, rekao je Zelenović.

Na Skupštini ZSS su bili i funkcioneri DS-a Dragan Šutanovac, Vesna Marjanović i Nenad Konstantinović, predstavnici stranke Zajedno za Šumadiju i Nove stranke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar