U trendu

DS traži objašnjene od REM-a

Poslanica Demokratske stranke (DS) Vesna Marjanović uputila je danas Savetu regulatornog tela za elektronske medije (REM) dopis u kojem traži objašnjenje kada je i po kom osnovu doneta odluka o prestanku važenja  Opšteg obavezujućeg uputstva koje je između ostalog propisivalo i zabranu promocije stranka i stranačkih skupova van predizborne kampanje.

„Koji je pravni osnov za njeno donošenje, na osnovu kog člana Zakona o radiodifuziji ili Zakona o elektronskim medijima? Kada je i u kojoj formi navodna odluka objavljena na zvaničnoj internet prezentaciji Saveta REM-a ili na neki drugi način dostupan emiterima i javnosti, a u skladu sa Zakonom?“, navela je Vesna Marjanović u dopisu prosleđenom medijima.

Predsednik Saveta REM-a Goran Karadžić nedavno je najavio da će na osnovu Opšteg obavezujućeg uputstva pokrenuti postupak za utvrđivanje odgovornosti televizija koje su direktno prenosile proslavu sedam godina od osnivanja Srpske napredne stranke, u subotu 17. oktobra.

Međutim, REM nije pokrenuo disciplinske postupke, a 21. oktobra je odlučeno da nema osnova za pokretanje takvih postupaka, jer je setom novih medijskih zakona prestalo da važi Opšte obavezujuće uputstvo za emitere.

Vesna Marjanović uputila je Savetu REM-a i pitanje ako je donošenje seta medijskih zakona stavilo van snage važenje Opšteg obavezujućeg uputstva Agencije (RRA), zašto još pre godinu dana, 2. avgusta 2014. godine, REM nije doneo ogovarajuća uputstva za ponašanje emitera.

Odluku Saveta REM-a osudilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije, koje je podsetilo da se u članu 47 Zakona o elektronskim medijima jasno kaže da je pružalac medijske usluge, u skladu sa svojom programskom koncepcijom dužan da poštuje zabranu političkog oglašavanja van predizborne kampanje.

Skup SNS prenosile su televizije Hepi, Pink i Studio B i NUNS je protiv njih ranije podneo prijave.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar