U trendu

DS: Urbicid gradske vlasti u Novom Sadu

Opoziciona Demokratska stranka (DS) optužila je danas gradsku vlast u Novom Sadu da se stavila u službu „jedne ili dve firme“ koje investiraju u stanogradnju i da pritom dozvoljava da te firme uništavaju kulturnu baštinu grada.

„Pritom je svakog puta redosled poteza isti: prvo privatni investitor kupi parcelu u centru grada, a onda vlast ‘skida’ zaštitu sa objekata koji već postoje na toj parceli i menja urbanistički plan kojim se na mestu zaštićenih objekata predvidja gradnja stambenih zgrada sa duplo većom spratnošću od one koja je bila dozvoljena po dosadašnjim propisima“, naveo je DS u saopštenju.

Ocenjuje se da se na taj način „investitoru bliskom vlastima“ omogućava da gradi s minimalnim troškovima i maksimalnim profitima, po cenu uništenja kulturno-istorijskih spomenika i postojećeg urbanističkog identiteta Novog Sada.

„Zato politička, moralna i gradjanska obaveza Skupštine Novog Sada, koji s ponosom nosi titulu Evropske prestonice kulture za 2021. godinu i nezvanični naziv Srpska Atina, jeste bar to da imenuje odgovorne za svojevrstan urbicid koji se odvija pred našim očima“, piše u saopštenju.

Precizira se da je DS u Skupštini Novog Sada pokrenuo inicijativu da se imenuje radna grupa koja će ispitati odgovornost pojedinaca i institucija za uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika u gradu.

Ta stranka je navela da je „poslednja u nizu spornih odluka“ pokretanje procedure za „skidanje“ zaštite sa jednog od nekoliko preostalih čardaka u gradu, s ciljem da se čardak sruši kako bi na tom mestu u Hilandarskoj ulici bila podignuta višespratna stambena zgrada.

„Toj odluci gradske vlasti, medjutim, prethodila je serija sličnih poteza u kojim je već omogućeno uništavanje i uklanjanje vrednog istorijskog i gradjevinskog nasledja, kao što su zgrada predratne Komunalne banke, poslednje kuće od trske i spomenik jermenske porodice Čenazi“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.