U trendu

DSS: Vlast se plaši istine i skupštinske rasprave o Kosovu i EU

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da se vlast u Beogradu plaši istine i skupštinske rasprave o Kosovu i Evropskoj uniji.

„Skandalozna izjava šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandra Martinovića da vladajuća većina neće dozvoliti skupštinsku raspravu o pregovaračkom poglavlju 35 još jedan je dokaz da je sistem parlamentarne demokratije u Srbiji u fazi potpunog raspada“, navela je DSS u saopštenju.

Ta opoziciona stranka je dodala da je ta rasprava poslovnička obaveza i da je predsednica parlamenta Maja Gojković dužna da tu sednicu zakaže.

„Martinovićevo pitanje ‘šta je DSS uradio da bi sprečio proglašenje nezavisnosti Kosova’ isto je toliko besmisleno kao što bi bilo pitati (premijera Aleksandra) Vučića zašto vlada u kojoj je bio nije sprečila NATO bombardovanje? Martinović se drsko pravi da ne zna da Vlada DSS-a, odnosno Vojislava Koštunice, nije prihvatila Ahtisarijev plan i da je zahvaljujući Rusiji sprečeno njegovo usvajanje u Savetu bezbednosti, a da samoproglašenje nezavisnosti, kao jednostrani akt, ne može da se spreči“, dodaje se.

DSS u saopštenju pita zbog čega vlast ne želi skupštinsku raspravu o Kosovu i Evropskoj uniji i zbog čega je Vlada u avgustu prošle godine usvojila zaključak kojim je jedino pregovaračku poziciju o poglavlju 35 proglasila poverljivom i nedostupnom za javnost.

„Odgovor je jasan: da bi se još neko vreme prikrila istina da Evropska unija od Srbije zahteva potpisivanje pravno obavezujućeg, po karakteru medjunarodnog sporazuma o punoj normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova, što bi bio akt krajnjeg priznanja kosovske nezavisnosti“, dodaje se u saopštenju DSS-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.