U trendu

Đurić: Nismo se obavezali da pustimo Kosovo u međunarodne organizacije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić odbacio je danas tvrdnje da se Srbija Briselskim sporazumom obavezala da podrži članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

„Jedna od najčešćih manipulacija Prištine koju smo mogli da čujemo prethodnih meseci je da im tobože Briselski sporazum omogućava članstvo u međunarodnim organizacijama. Naprotiv“, rekao je Đurić u intervjuu za agenciju Beta.

„Briselski sporazum definiše njihovo učešće u regionalnim organizacijama, dok tim sporazumom nije predviđen, a to sada kažu i prištinski analitičari, ulazak pokrajine u međunarodne organizacije“, naveo je on.

Dodao je da nema alternative sprovođenju Briselskog sporazuma iako Priština pokušava da odloži ili suspenduje sprovođenje dogovorenog, pre svih sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

„Sporazum mora biti sproveden. Mi svakodnevno razgovaramo sa predstavnicima briselskih institucija i ne vidimo nikakvo opravdanje za činjenicu da Priština odlaže sprovođenje sporazuma“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su umesto da sprovode sporazum same poslale taj akt na ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Kosova.

„Mi smatramo da ne postoji dobra volja da se sprovede sporazum dok se delima ne dokaže suprotno. A dela će morati da dođu zbog toga što sporazumi postignuti između centralne i pokrajinske vlade moraju da se sprovode bez obzira na političke stavove ili manipulacije vođa separatističkog pokreta“, rekao je Đurić.

Na pitanje da li i Vlada Srbije razmišlja o odustajanju od nekih sporazuma posle poteza Prištine, on je kazao da Beograd kontinuirano želi normalizaciju odnosa.

„Postigli smo sporazume, ali papiri ne mire ljude. Potrebno je sa prištinske strane mnogo više vizije i dugoročnog razmišljanja u interesu srpskog i albanskog naroda da bi se stvorili sigurniji i izvesniji uslovi za život. To je jedino moguće kroz sprovođenje dogovorenog“, rekao je Đurić.

Dodao je da se u kontinuitetu razgovara o sprovođenju postignutih sporazuma i izrazio uverenje da će vrlo skoro biti organizovani i razgovori u Briselu na ekspertskom nivou.

„Srbija je sve svoje obaveze iz briselskih sporazuma do u slovo ispunila. Nećete više naći ni predstavnika Prištine, ni briselske administracije, koji će ukazati na deo sporazuma gde se Beograd ponaša neodgovorno“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Priština treba da sprovede još čitav set pitanja koji je dogovoren u Briselu.

Dodao je da tu spada i potpuna primena sporazuma o policiji jer je još nerešen status oko 120 bivših pripadnika MUP-a Srbije na Kosovu za koje Priština kaže da nisu prošli bezbednosne provere.

„Međutim, i to je izlaženje iz Briselskog sporazuma jer on podrazumeva kompletnu integraciju“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Beograd očekuje da bude završena i transformacija struktura Civilne zaštite koja je delovala na severu Kosova, jer se i tu kasni.

„Tu je i pitanje sporazuma o pravosuđu jer je novi pravosudni sistem u zaostatku nekoliko meseci, ali mislim da je tu situacija malo bolja“, rekao je on.

Đurić je kazao da srpska zajednica na Kosovu i oni koji je predstavljaju nemaju alternativu osim da se ponašaju složno.

„Ja svakodnevno razgovaram sa političkim predstavnicima kosovskih Srba i mislim da izazovi sa kojima se oni suočavaju zahtevaju svakodnevni predani terenski i politički rad sa tim ljudima da bi se oni osnažili i da bi im se pružila neka perspektiva“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, poslanici Srpske liste i predstavnici srpske zajednice koji participiraju u kosovskim institucijama obići će narednih dana sve srpske sredine na Kosovu, zapisati sve probleme sa kojima se ljudi suočavaju kako bi se time sa Vladom Srbije isplanirale aktivnosti u 2016. godini.

Prema njegovim rečima, u 2016. godini se na Kosovu planira agresivna ekspanzija stambene izgradnje i radovi na infrastrukturi.

„Želim kao vrlo važnu poruku da kažem da je država Srbija država svih građana koji žive na Kosovu i Metohiji. I Srba, i muslimana Bošnjaka, Roma, Goranaca i svih onih Albanaca koji osećaju Srbiju kao svoju državu, a danas to možda ne smeju da kažu zbog okolnosti u kojima žive“, rekao je Đurić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar