U trendu

Đurić: Pomaci u dijalogu mogući ako se pitanje statusa ostavi po strani

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je u dijalogu Beograda i Prištine moguće napraviti značajne pomake ukoliko se pitanje statusa ostavi po strani i ako bude obostrane volje za direktnim razgovorom o temama koje je moguće rešavati bez posredovanja EU.

„Nema alternative dijalogu. Sve ostalo bi bilo gubljenje vremena ili put u nestabilnost“, ocenio je Đurić u razgovoru sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Austrije, koju je predvodio generalni direktor za Evropu, pomoćnik ministra Hubert Hajs.

Kako se navodi u saopštenju izdatom nakon sastanka, Đurić je rekao da će Beograd nastaviti da, kada je reč o briselskom dijalogu, upućuje pozitivne poruke i stvara što bolju atmosferu za razgovore.Đurić je sa austrijskim diplomatama razgovarao o evropskim perspektivama Srbije, kao i o toku i perspektivama procesa normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

On je konstatovao da Vlada Srbije doživljava vladu u Beču kao jednog od ključnih partnera u procesu evrointegracija, ali i u procesima koji za cilj imaju stvaranje trajne stabilnosti u regionu.

Pomoćnik šefa austrijske diplomatije Hajs je istakao važnost ostanka Zapadnog Balkana na političkoj agendi EU, uz naglašavanje jasne evropske perspektive svih zemalja regiona.

„Austrija ostaje pri stavu da sve države regiona treba da budu deo EU, što je važno i za zemlje Zapadnog Balkana i za Evropsku uniju. Bez stabilnosti u ovom regionu nema ni stabilnosti Evrope, i zato ovaj region mora da bude u fokusu politike EU“, poručio je Hajs.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.