Đurić: Sporazumom sačuvana imovina Telekoma Srbije

Sporazumom Beograda i Prištine o telekomunikacijama sačuvana je kompletna imovina Telekoma Srbije, a taj sporazum će se pozitivno odraziti na ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

„Sada se ispostavilo da je dobro što nismo prihvatili postizanje sporazuma koji nisu u interesu našeg naroda i da hoćemo da postižemo one sporazume koji jesu. Dogovorom o sprovođenju sporazuma od 2013, odnosno 2015. o telekomunikacijama, kompletna imovina Telekoma Srbije je sačuvana što može da se vidi i u saopštenju EU. To nije nešto što samo ni tvrdimo“, rekao je on za RTS.

On je istakao da se sva imovina prenosi na MTS d.o.o na Kosovu i Metohiji, odnosno da je zvanično vlasništvo MTS Telekoma Srbije.

„Imovina Telekoma Srbije je ovim trajno zaštićena, kao i bazne stanice i sve drugo“, rekao je Đurić.

On je istakao da se radi o važnom dogovoru i za Telekom Srbiju i za građane, kao i da će se sigurno pozitivno odraziti i na naše ukupne odnose ne samo sa Prištinom, nego i sa EU.

„Oni su hteli da našu imovinu otmu. Mi to nismo prihvatili. Nismo prihvatili tako formulisan sprazum. Sada smo došli do nečega što podrazumeva, uzgred budi rečeno, i za predstavnike medije, važnu stvar, a to je da i deo takozvanog digitalnog spektra bude rezervisan za medije na srpskom jeziku“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, tamo gde se sada „hvata“ signal Telekoma Srbije „hvataće“ se i ubuduće, a nakon dve godine biće raspisan i tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji Kosova gde će, takođe, učestvovati Telekom Srbije.

On je dodao i da fiksna telefonija važi za celu teritoriju Kosova i Metohije.

Objašnjava i da će prelazni period trajati do raspisivanja tendera.

Navodeći da Priština, odnosno Albanci, i sada koriste tuđe pozivne brojeve, za Monako i za Sloveniju, a da ne koriste naš pozivni broj, Đurić je objasnio da će sporazumom Srbiji biti dodeljen još jedan pozivni broj za geografsku oblast i to u skladu sa Rezolucijom 12 44, kao i da će građani moći normalno da pozivaju i Prištinu i Kosovsku Mitrovicu bez ikakvog pozivnog broja i tarifiranja.

„Mi sasvim sigurno naše resurse Telekoma Srbije, naše bazne stanice, čvrsto zadržavamo u našim rukama. Niko ne može da uradi bilo šta protiv naše volje“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, ono što se ovim menja je da Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno ili drugo nasilje nad imovinom Telekoma Srbije i da Telekom Srbije sada stiče i u prištinskim institucijama i sistemu pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji.

Ističe da je sasvim sigurno da Srbija resurse Telekoma, bazne stanice, „čvrstvo zadržava u rukama“, te da „niko ne može ništa da uradi protiv naše volje“.

Đurić podseća da u Telekomu na KiM radi više od 200 ljudi, koji će, navodi, i dalje tu nastaviti da rade.

„Ono što se sporazumom menja, Priština gubi pravo da vrši bilo kakvo pravno, ili drugo nasilje nad imovinom Telekoma i to preduzeće sada i u Prištini stiče pravo da zvanično i legalno funkcioniše na čitavoj teritoriji“, rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, MTS na KiM ima punu licencu za fiksnu telefoniju, privremenu za mobilnu, tamo gde se sada hvata signal Telekoma, hvataće se i ubuduće, a nakon dve godine, biće raspisan tender za sve mobilne operatere na celoj teritoriji Kosova, gde će Telekom Srbije takođe učestvovati.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Petar

    A šta je sa imovinom iseljenih i sa otimačinom decenijskom?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike