U trendu

Đurić: U Brisel idemo da se izborimo za ZSO

Direktor Kanacelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da vladin pregovarački tim ide u Brisel na nastavak dijaloga s prištinom sa ozbiljnim namerava da se izbori za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).
On je istakao da je formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji u najboljem interesu i Srba i Albanaca.

„ZSO nije uperena protiv ikoga na Kosovu. ZSO će biti faktor i sredstvo zbližavanja Srba i Albanaca, a ne razdvajanja“, rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Beogradu, nakon sastanka sa članovima Pregovaračkog tima i predstavnicima Srba sa Kosova.

On je istakao da je zahvalan Srbima sa Kosova jer podržavaju Vladu Srbije i tim za pregovre s Prištinom.

„Kada je reč o ZSO (u pregovorima sa Prištinom) usaglasili smo dosta stvari, ostaju još dve ili tri“, rekao je Đurić, ali nije želeo da navede o kojim spornim stvarima je reč.

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri izjavila je da zahtev deset opština sa srpskom većinom da se na sledećem sastanku premijera Kosova i Srbije postigne sporazum o Zajednici srpskih opština, neće imati uticaja na tok pregovora i istakla da Zajednica neće imati izvršna ovlaščenja.

„Sada razgovaramo o osnovnim principima na kojima treba da se formira Asocijacija. Na tom planu je bilo određenog napretka, ali će se razgovori nastaviti na sledećim sastancima, 24. avgusta na nivou tehničkih grupa i 25. avgusta na nivou premijera, uz posredstvo (visoke predstavnice EU Federike) Mogerini“, izjavila je Tahirijeva za dnevnik Epoka e re.

Ona je navela da se proces ne može ograničiti na datume i rokove i da je vlada Kosova zainteresovana da se postigne sporazum.

Edita Tahiri je ponovila da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja i istakla da je „od početka jasan stav Vlade Kosova da Asocijacija bude u potpunom skladu sa Ustavom Republike Kosovo, zakonima Kosova, onako kako se kaže u Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa“.

Ona je dodala da je ne interesuju stavovi Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.